Zandkasteel Amsterdam

Alberts & Van Huut, 2023

Het Zandkasteel, het voormalige hoofdkantoor van ING aan het Bijlmerplein, werd in 1987 ontworpen door architectenbureau Alberts & van Huut. Ruim 30 jaar later transformeert Max van Huut, in samenwerking met a/d Amstel architecten, het kantoorgebouw tot een plek om te wonen, te werken, te vergaderen en te ontmoeten.

Het eerste gemeentelijk monument in Zuidoost

Het gebouw van Alberts & Van Huut kreeg al snel de bijnaam “Zandkasteel” vanwege zijn tien s-vormige torens, schuine hoeken en zandkleurige bakstenen gevel. Het is verbonden door een binnenstraat aan het Bijlmerplein, waar ook het winkelcentrum zich bevindt. De opvallende architectuur is geïnspireerd door antroposofische principes, met een focus op buitencontact, licht en groen. Het alomvattende ontwerp integreert architectuur, interieur, landschap en kunst zonder bewust traditionele rechte hoeken te gebruiken, waardoor een caleidoscoop-effect ontstaat; het gebouw ziet er vanuit elke hoek anders uit. In 2017 werd het Zandkasteel het eerste gemeentelijk monument in Zuidoost.

Een kleurrijk geheel

Het gebouw heeft tien torens van vijf tot acht verdiepingen hoog. Elke toren heeft een eigen plein met pastelkleuren, koele tinten aan de zuidkant en warmere tinten aan de noordkant, en felle kleuren voor de liften. In zeven van de tien torens zijn 263 woningen, 47 kantoren en twaalf meetingsrooms. Ook is er een filmzaal, drie binnentuinen en diverse ontmoetingsplekken, te gebruiken door bedrijven en bewoners. In de overige drie torens is de Amsterdam International Community School gevestigd. Het gebouw is verduurzaamd door aansluiting op stadswarmte en -koude, nieuwe installaties en modern glas. Bovendien is de biodiversiteit versterkt door de aanleg van groene daken.

Open voor iedereen

Na een periode van sluiting en transformatie is het Zandkasteel nu open voor iedereen. Op de begane grond vind je een café dat toegankelijk is voor bezoekers, bewoners, buurtbewoners en kantoorgebruikers. Dit gemengde gebruik wordt verder versterkt door samenwerkingen met lokale culturele organisaties zoals Bijlmerbios, ZO Jazz Stage en CBK Zuidoost.

Website by HOAX Amsterdam