Ziggo Dome

Benthem Crouwel Architects, 2012

Concertgebouw
De Ziggo Dome is een concertgebouw in Amsterdam Zuidoost, nabij de Amsterdam ArenA. Met een capaciteit van 17.000 bezoekers heeft het de ideale grootte voor internationale tours van wereldartiesten. De zaal vult het gat tussen enerzijds de ArenA (met een maximale capaciteit van 50.000 bezoekers) en de Gelredome (Arnhem, 30.000) die te groot zijn voor veel concerten en anderzijds de Heineken Music Hall (Amsterdam, 5000) en Ahoy (Rotterdam, 10.000) die vaak juist weer te klein zijn.

Multifunctioneel gebouw
De Ziggo Dome is door door BenthemCrouwel architecten ontworpen vanuit het uitgangspunt dat de zaal met minimale ingrepen multi-inzetbaar moet zijn. De zaal is in beginsel bestemd voor versterkte muziekconcerten, maar is ook geschikt voor sportevenementen. Tennisbanen, een ijsbaan of een Olympisch zwembad aanleggen behoren er tot de opties. Getracht is om een sublieme akoestiek te bereiken en om geluidstrillingen niet naar buiten te laten treden met behulp van een gevel die als een stolp om de concertzaal staat. De buitengevel is voorzien van in totaal 120.000 ledlampjes, waardoor het gebouw als één groot videoscherm fungeert en vooral in het donker een zeer opvallende verschijning is.

Efficiëntie
Het gebouw functioneert als een goed geoliede machine. De concertganger treft alle voorzieningen zoals garderobe, toiletten en horeca gelijkvloers met de zaalvloer aan zonder door deuren te hoeven gaan. De gangen en de foyer zijn zo breed opgezet dat een mensenmassa snel in en uit kan lopen en om de doorstroming te optimaliseren zijn er geen in de weg staande prullenbakken. Schoonmaken en opruimen gebeurt automatisch met machines die zich door de foyer, gangen en zaal bewegen na afloop van concerten.

Website by HOAX Amsterdam