Zoku Hotel

Concrete, Mulderblauw architecten, 2016

Zoku is een nieuw woonconcept dat zich heeft gevestigd in het Metropoolcomplex aan de Weesperstraat. Zodoende is het monumentale gebouw van architect Arthur Staal (1907 – 1993) succesvol herbestemd en behoed voor leegstand en eventuele sloop.

Doelgroep
Het Zoku-concept richt zich op compact wonen voor de ‘laptopnomades’ van onze samenleving. Deze arbeidsgroep bevindt zich te kort op een locatie om zich er permanent te vestigen, maar te lang om de tijd door te brengen in een hotel. Zoku biedt een tussenvorm aan met lofts tussen de 24 m2 en 46m2 die van alle woongemakken zijn voorzien. De lofts beschikken over onder andere snelle wifi, een comfortabele en huiselijke inrichting en slimme opbergruimtes.

Architectuur
Het Metropoolcomplex uit 1964 is indertijd ontworpen en gerealiseerd als onderdeel van het wederopbouwplan. Het huisvestte lange tijd meubelfirma Gispen en later diverse ambtelijke diensten van de Gemeente Amsterdam. De metrolijn die in dezelfde periode onder de Weesperstraat werd aangelegd inspireerde de benaming van het gebouw. De ruimtes in gebouw Metropool zijn getransformeerd van kantoren naar lofts om bezoekers optimaal te accommoderen. Het exterieur is echter grotendeels behouden gebleven. De glazen, overhangende erkers op de bovenste, zesde verdieping zijn kenmerkend voor het oorspronkelijke ontwerp. Architectenbureaus Mulderblauw architecten en Concrete gaven deze elementen een nieuwe invulling. Ze hebben de ruimtes omgetoverd tot een brede toegangshal die van de lift tot de gemeenschappelijke huiskamer leidt, met prachtige uitzichten over het centrum van Amsterdam. De grote huiskamer, ofwel ‘living space’, dient als gemeenschappelijke ruimte waar zowel de tijdelijke stadsbewoners als de locals gedurende de hele dag kunnen werken, ontspannen en eten. Hier bevindt zich ook de receptie.

Website by HOAX Amsterdam