Zuidblok Stadionplein

Kollhoff & Pols Architecten, 2017

Nieuwe bestemming Stadionplein

Op het voormalig parkeerterrein in Zuid prijkt nu het Zuidblok Stadionplein tegenover het Olympisch Stadion. Het iconische stadion werd speciaal voor de Olympische Spelen van 1928 gebouwd. Architect Jan Wils drukte zijn stempel op het gebied door het ontwerp van het stadion en van de Citroëngebouwen aan het plein. Dit ensemble creëert een uniek karakter in het gebied. Na zeker dertig jaar getouwtrek over wat er precies moet gebeuren met het Stadionplein, is nu een nieuw stukje stad verrezen. Het nieuwe bestemmingsplan Stadionplein voorziet in een buurtplein, park en verkeersplein.

Opvallende luifel

Kollhoff & Pols Architecten ontwierp het gebouw met de zestien meter lange luifel op basis van een voorgeschreven bouwenvelop ontwikkeld door OMA/Rem Koolhaas. Het gebouw bestaat uit zes bouwlagen, waarvan vier bovengronds. De plint maakt ruimte voor entrees en glas met gestanste ramen. Het contragewicht van de grote luifel wordt gegeven door uitkragingen aan alle kanten. Het interieur van het Zuidblok werd ontworpen door MBDS uit London en het Amsterdamse bureau Ninetynine.

Culinair centrum

Het etablissement wordt ‘Culina Experience’ genoemd. In de bovenste twee bouwlagen zit een hotel met ongeveer zestig hotelappartementen, daaronder een culinair centrum met een kooktheater, foodmuseum en proeflokalen. Ondergronds is ruimte gemaakt voor een supermarkt en parkeerplaatsen.

Het gebied heeft mede dankzij het Zuidblok Stadionplein een nieuwe impuls gegeven aan het Stadionplein en de nabije omgeving.

Website by HOAX Amsterdam