Nominaties Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekend

Maak kennnis met de 10 kanshebbers op de AAP 2022

04.03.22 Arcam

Tien gebouwen en projecten maken kans op het winnen van de Amsterdamse Architectuurprijs in mei. 2022 is een bijzonder jaar voor de Amsterdamse Architectuurprijs. Dit jaar reikt Arcam de AAP voor de vijftiende keer uit! De AAP 2022 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan de architect én opdrachtgever van het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

De gebouwen die meedingen naar de AAP 2022 zijn (in alfabetische volgorde vermeld met naam project, architect, en opdrachtgever en waar relevant de landschapsontwerper, kunstenaar, aannemer of investeerder):

– Basisschool de Wereldburger, Moke Architecten, Landlab, Gemeente Amsterdam

– De Finish, WE Architecten, de Alliantie

– De Voortuinen, Elephant, Pinnacle

– Harbour Club, LEVS architecten, Amvest

– HAUT Amsterdam, Team V Architectuur, Lingotto, Arup, JP van Eesteren

– Nationaal Holocaust Namenmonument, Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt, Nederlands Auschwitz Comité

– Spaarndammerhart, Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect, DS Landschapsarchitecten, Martijn Sandberg, Heijmans Vastgoed

– Stories, Olaf Gipser Architects, SMARTLAND landscape architects, Bouwgroep BSH20A, Heutink Groep

– The British School of Amsterdam, Atelier PRO architecten i.s.m. Van Hoogevest architecten, The British School of Amsterdam

– Valley, MVRDV, Piet Oudolf, EDGE Technologies, RJB Group

Jury

De vakjury bestaat dit jaar uit Caroline Bos (Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, directeur AM Concepts en Bouwmeester AM), Saskia Bosnie (directeur van de gebiedsorganisatie Zuidoost City en oprichter Sabo Advies) en Marc Reniers (architect en eigenaar M3H architects). Uit meer dan 100 aanmeldingen voor deelname aan de publieksjury hebben we gekozen voor Bassima el Haik (adviseur/projectleider eHealth bij Pharos), Eric Groot Kormelink (Interaction Designer) en Fayaaz Doekhie (aannemer).

Programma Pakhuis de Zwijger

In aanloop naar de uitreiking organiseren we drie gespreksprogramma’s rondom de nominaties met architecten, opdrachtgevers, juryleden en andere experts vanuit Pakhuis de Zwijger op 2, 9 en 16 mei 2022.

Uitreiking 19 mei

De feestelijke uitreiking van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs vindt plaats op donderdag 19 mei. Binnenkort kunnen we de bijzondere uitreikingslocatie bekend maken.

Achtergrondartikel

Lees ook Het Parool artikel ‘Rijke en verrassende oogst van nominaties voor architectuurprijs, maar waar blijft de erkenning voor buurten?’, geschreven door architectuurjournalist Jaap Huisman, gepubliceerd op 5 maart 2022.

De Amsterdamse Architectuurprijs 2022 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, QbiQ Wall Systems en Tarkett

Website by HOAX Amsterdam