ARCAM organiseert voor de veertiende keer de Amsterdamse Architectuurprijs. De Gouden A.A.P. 2021 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan de architect én opdrachtgever van het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil ARCAM het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.
In 2021 kijken we uit naar een spannende organisatie van de prijs in coronatijd, maar de oogst van 2020 vormt wederom een rijke basis voor een uitreiking vol bijzondere projecten. De tien gebouwen en projecten die meedingen naar de Gouden A.A.P. 2021 worden begin maart bekend gemaakt. Maar eerst stellen we je voor aan de vakjury!
Dit jaar buigen Merel Pit (nieuwe hoofdredacteur De Architect), Milad Pallesh (architect en oprichter Studio Pallesh) en Songül Mutluer (wethouder Wonen en Bouwen in Zaanstad) zich over de tien gebouwen en bepalen met elkaar welke criteria zij van belang vinden voor het uitroepen van het beste project dat in kalenderjaar 2020 is opgeleverd binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam.
Merel Pit
Hoofdredacteur De Architect
Mooie architectuurprojecten bekijken en bespreken met een groep professionals is het leukste en leerzaamste om als hoofdredacteur te doen.
Merel Pit
Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze haar carrière als vakredacteur in de architectuurjournalistiek begon.
In 2008 studeerde ze aan de TU Eindhoven cum laude af als architect, maar ze heeft nooit als zodanig gewerkt. Wel heeft ze gewerkt als marketing en business-developer bij Kraaijvanger Architects en richtte ze in 2016 richtte haar eigen bedrijf Architectuurverhalen op voor het maken van magazines, publicaties, (korte) documentaires, vlogs, podcasts, interviews en artikelen.
In 2019 lanceerde ze haar eigen online architectuurmagazine A.ZINE, met als hoogtepunt de printuitgave Mevr. De Architect. Ook gaf (en geeft) ze met veel plezier als gastdocent les aan de TU Delft en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.
Milad Pallesh
Architect en oprichter Studio Pallesh
Ik kijk uit naar de veelzijdigheid en het verhaal van de projecten, en hun kwalitatieve bijdrage aan de stad.
Milad Pallesh (Teheran, 1987) studeerde in 2015 af aan de Academie van Bouwkunst met het plan Pairi Dæza, waarmee hij in 2016 de eerste prijs Archiprix won. Na diverse samenwerkingen richtte Milad in 2020 zijn eigen bureau op onder de naam Studio Pallesh. Hij werkt aan projecten op verschillende schaalniveaus, van een uitkijktoren in België tot woongebouwen. Gelaagdheid, ambacht en materialiteit zijn thema’s die centraal staan in zijn werk.
Songül Mutluer
Wethouder Wonen in Zaanstad
Songül Mutluer is wethouder Wonen in Zaanstad.. Na haar studie rechtsgeleerdheid aan de UvA, werd zij in 2006 actief in de gemeenteraad van Zaanstad. Tevens was zij werkzaam als aanbestedingsjuriste voor verschillende gemeenten, Europese Commissie en Rijkswaterstaat. Tussen 2018 en 2021 was zij wethouder Jeugd(zorg), Minimabeleid, Ouderenbeleid en Wonen in de gemeente Zaanstad.
Songül Mutluer vervangt Caroline Bos
Goed nieuws voor AM: zij maken als opdrachtgever van The George van Dok architecten kans op de Gouden AAP 2021. Dat betekent wel dat Caroline Bos zich als jurylid heeft moeten terugtrekken, omdat zij als directeur AM Concepts en Bouwmeester AM te nauw betrokken is bij dit project. Met veel plezier kunnen we melden dat Songül Mutluer, wethouder Wonen in Zaanstad en beoogd Tweede Kamerlid voor de PvdA, haar zal vervangen als vakjurylid.
NB. De tien gebouwen zijn genomineerd door een interne selectiecommissie. De juryleden buigen zich pas over de 10 nominaties na deze selectie, tijdens de jurydag in april 2021.