A tot Z debat II | Over de verbinding tussen Amsterdam en Zaandam

29.09.22

20:00—22:00
Maakgemeenschap De Hoop,

De fysieke omgeving tussen Amsterdam-Noord en Zaandam-Zuid zal in de nabije toekomst grondig veranderen. Het verbinden van beide steden is niet alleen een belangrijke ruimtelijke opgave, maar vooral een opgave om de ‘karakters’ of zelfs de ‘zielen’ te verbinden.

Verbinding is daarom het centrale thema van de tweede editie van het A tot Z-debat, georganiseerd door Babel Zaans Architectuurplatform en Arcam, op donderdag 29 september in Maakgemeenschap De Hoop.

Het is een mooi gegeven dat zowel Amsterdam-Noord als de Zaanstreek al eeuwenlang hun karakter ontlenen aan het ‘maken’. Hoe gaan we dit diep verankerde kenmerk herkenbaar houden in het nieuwe wonen en werken in dit gebied? Welke verhalen gaan we ophalen waardoor die karakters getypeerd worden en welke nieuwe verhalen zullen er door de verbinding ontstaan?

 

Programma en sprekers

Inloop met een verhalenmarkt, waar mensen die kleur geven aan hun gebied, hun verhaal vertellen. Het publiek loopt rond, haalt verhalen op en wordt uitgedaagd inbreng te geven. De verhalenvertellers zijn Bas Kinsbergen (Stichting bij BIND), Cyril Stom (Maakgemeenschap De Hoop), Camiel du Saar (architect), Walter Benecke (Benecke) en anderen. Vervolgens delen we de bevindingen met de zaal.

Daarna volgen twee plenaire presentaties over het thema verbinding. De sprekers zijn Jeroen Atteveld van Heren 5 architecten over het onderzoek ‘Superplinten’ en Richard Koek en Jan van Grunsven van Rijnboutt over het onderzoek ‘Werk’, over het behoud van bedrijvigheid in steden.

Moderator van het A tot Z-debat is Leontine de Koning.

Afsluitend gaan we in debat met de zaal.

Locatie en reserveren

Datum: Donderdag 29 september
Tijd: Inloop vanaf 19:00 uur. Start 19:30 uur, einde 22:00 uur. Borrel na afloop
Locatie: in Maakgemeenschap De Hoop, Barndegat 6, 1505 HN te Zaandam.

Parkeren kan gratis voor de deur. OV: vanaf Amsterdam Centraal Station bus 391 of 394. Vanaf Amsterdam-Sloterdijk bus 395. Uitstappen bij halte Barndegat.

Deze activiteit is vrij toegankelijk. Je kunt je vrijblijvend aanmelden via het reserveringsformulier op de website van Babel.

Het A tot Z debat wordt georganiseerd in samenwerking met Babel Zaans Architectuurplatform

Website by HOAX Amsterdam