Barcam Architects Cafe #10 Queer Spaces

Elke eerste donderdag van de maand!

Barcam is het maandelijkse architectencafé van Amsterdam, door en voor architecten en iedereen uit de bouwwereld in de Metropoolregio Amsterdam op de eerste donderdag van de maand.

Thema 2 mei
Queer Spaces

Wat zijn queer spaces en welke rol spelen deze plekken en ruimten in de stad? Zijn het ruimtes die nadrukkelijk ontworpen zijn of ontstaan plekken die als queer spaces geïdentificeerd kunnen worden juist in de eerste plaats door het gebruik en programma ervan? En, waar bevinden ze zich in Amsterdam in het heden en het verleden?

De term queer heeft een zeker weerstand tegen een eenduidige definitie. Evenzogoed kan gesteld worden dat ook queer spaces zich niet op één manier laten definiëren of aanwezig zijn in de stad. In een stad met een grote diversiteit aan bewoners en bezoekers is het echter van belang om het gesprek te voeren over dit onderbelichte onderwerp in stedelijke ontwikkeling, architectuur en planologie. Het zijn namelijk plekken waar je alternatieve versies van jezelf en elkaar kunt exploreren die verder reiken dan gefixeerde of opgelegde kaders over gedrag, persoonlijke expressie en sociale interacties. Zodoende hebben ze de potentie om bij te dragen aan onze collectieve verbeeldingskracht. Daarnaast zijn queer spaces geen nieuw fenomeen, maar is hun bestaan en voorkomen geworteld in historische ontwikkelingen. Hoe kunnen we dit vandaag de dag terugzien en wat kunnen we hiervan leren voor huidige ontwikkelingen in de stad?

Panelgesprek

In een open, prikkelend en onderzoekend gesprek gaat de Barcam van 2 mei met panelgasten en het publiek in gesprek over het belang van queer spaces in de stad en de rol die architectuur daarbij wel of niet vervult.

Panel:

  • Hüsnü Yegenoglu (redactie tijdschrift voor architectuur OASE en medeoprichter van chronotopos.com)
  • Eva Ventura (Architect en Experience Designer bij studio ventura en event organisator FOEF queer party
  • Freek Broekman (COC)
  • Joaquin Valdes (co-ontwerper Club Raum)
We willen jouw input!

Graag willen we jouw input voor het gesprek. Hoe ziet jouw ideale Queer Space eruit? En heb jij een favoriet in Amsterdam? Laat het ons weten via het formulier!

Wanneer en waar?

Datum: Donderdag 2 mei 2024
Tijd: Deuren open om 18.00 uur
Kort paneldiscussie: 19-19.30 uur
RSVP: Aanmelden niet nodig!
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Taal paneldiscussie: Engels

Toegankelijkheid: Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.

Barcam wordt georganiseerd door Katja de Winter (Ponec De Winter), Surya Steijlen (LEVS architecten), Sanne Oehlers (Mecanoo), Wilco van Oosten en Robin Beers (INBO), Valentijn Kaal (AM), Judith Tillie (Woonzorg Nederland), Jaap van den Hoogen en Juliette Zegers (de Architekten Cie.), Ammar Alhoushi (Ammodo), Mimi Oldenhave (ruimtelijk en communicatie-professional) en (Sjaan van der Tol (Arcam).

Website by HOAX Amsterdam