Boekpresentatie ‘Bakens in de stad’ van Stichting Brugwachtershuisjes

02.04.24

17:00—19:00
Arcam

Stichting Brugwachtershuisjes nodigt je van harte uit voor de officiële boekpresentatie ‘Bakens in de stad’ – de publicatie over het herbestemmen van brugwachtershuisjes bij Arcam op dinsdag 2 april van 17.00 – 19.00.

Scroll naar beneden voor praktische info en aanmelden.

 

Al vallen ze niet zo heel erg op, u heeft ze vast wel eens gezien. Die kleine huisjes bij de brug, waar vroeger de brugwachter huisde. Omdat bruggen meer en meer op afstand worden bediend raken deze brugwachtershuisjes steeds vaker de oorspronkelijke functie kwijt.
De Stichting Brugwachtershuisjes heeft zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk van dit cultureel erfgoed te behouden en te behoeden voor verval en sloop.

Ondanks dat het kleine ruimtes zijn, lukt het steeds vaker om deze huisjes voor sloop en verval te behoeden door ze een andere functie te geven. Van kapsalon tot restaurant, van werkplek tot hotelkamer.

In de vele jaren dat de stichting bestaat heeft het veel kennis en ervaring opgedaan op het terrein van herbestemmen. In totaal zijn er meer dan 1000 huisjes in het hele land en een groot deel daarvan zal de oorspronkelijke functie verliezen. Het is daarom van belang dat de stichting de kennis en ervaring deelt, dat begint met het in de spotlights zetten van deze vaak schattige en kleine huisjes en mensen met verhalen mee te nemen langs deze objecten waar je normaal gesproken voorbij zou lopen.

Het boek ‘Bakens in de stad’ is een beeldend en kleurrijk boek over het herbestemmen van brugwachtershuisjes. Naast voorbeelden van geslaagde herbestemmingen komen er ook gebruikers van toen en nu aan het woord, vertellen experts op het terrein van architectuur en cultureel erfgoed over het belang van herbestemmen. Naast de verhalen is het boek vooral een beeldend overzicht met oud beeldmateriaal en speciaal door Rubén Dario Kleimeer gemaakte foto’s van een aantal huisjes door heel Nederland.

Bakens in de Stad is een uitgave in eigen beheer van Stichting Brugwachtershuisjes
Redactie: Mark Hendriks, Tekstlandschap
Fotografie: Rubén Dario Kleimeer
Grafische vormgeving: Linda Swaap, Accu grafisch ontwerpers
Druk: Studio Peter de Raaf

Sprekers

De boekpresentatie zal worden opgesierd met een aantal korte bijdragen en worden afgesloten met een borrel om samen de lancering van het boek te vieren, dat tot stand is gekomen dankzij sponsoren en een succesvolle crowdfunding via Voordekunst.

Sprekers:

  • Indira van ’t Klooster (Arcam)
  • Rob Smouter (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE)
  • Rubén Dario Kleimeer (fotograaf ‘Bakens in de Stad’)
  • Lex de Jong (Stichting Brugwachtershuisjes)
  • Arno Boon (BOEi)
Praktische info en aanmelden

Datum: dinsdag 2 april 2024
Tijd: 17.00 uur – einde rond 19.00 uur
Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Gratis aanmelden voor de boekpresentatie >

Website by HOAX Amsterdam