De Architectuurprijzen 2021

Architecture Now #25 in Pakhuis de Zwijger

12.01.22

20:00—22:00
Pakhuis de Zwijger
Welke gebouwen zijn in de prijzen gevallen?

Nederlandse steden breiden uit en nieuwe gebouwen dragen bij aan het veranderende gezicht van de stad. Naast het uiterlijk van deze nieuwbouwprojecten worden grote stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid, multifunctionaliteit en slim ontwerp. Zoals elk jaar worden er verschillende architectuurprijzen uitgereikt voor vooruitstrevende gebouwen die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van stedelijke architectuur.

In dit programma nodigen we de architecten en ontwikkelaars van een aantal prijswinnende projecten uit om toe te lichten wat hun gebouwen bijdragen aan de stad. Daarnaast praten we over het nut van architectuurprijzen: Hoe dragen deze prijzen bij aan het publieke gesprek over architectuur? 

In dit programma bespreken wij de volgende drie prijswinnaars van de Amsterdamse architectuurprijzen van 2021.

Als feestelijke afsluiting van de avond vindt de grande finale plaats van De Grote Architectuurquiz 2021! Je kan de quiz t/m 7 januari invullen!

Gouden AAP

Westbeat is ontwikkeld door Lingotto en Studioninedots. Het gebouw bevindt zich aan de Lelylaan en zal straks een mix van wonen, werken, cultuur en ontmoeting aanbieden. Het fungeert door de ligging als een overbrugging tussen het centrum van Amsterdam en Nieuw-West. Door grote glazen muren die binnen de bogen op de begane grond geplaatst zijn, straalt het gebouw vanaf de straat veel openheid uit. Westbeat is de winnaar van de Gouden AAP 2021 en is volgens de jury “met het toekomstbestendige en inclusieve programma van wonen, werken, horeca en cultuur een welkome toevoeging in Amsterdam Nieuw-West. De vakjury is zeer te spreken over het belang dat de opdrachtgever hecht aan deze functiemix” (De Architect). Het gebouw won de publieksprijs vanwege het toevoegen van een groot aantal betaalbare woningen.

De Zuiderkerkprijs

Spaarndammerhart (korthielens architecten, Marcel Lok_Architect & Heijmans) bevindt zich op de voormalige locatie van de Spaarndammerschool. Het ontwerp is gebaseerd op de traditie van de Amsterdamse School, wat herkenbaar is door de manier waarop architectuur, kunst en natuur in het complex samenkomen. De focus in dit gebouw ligt op het groen waarbij er nagedacht is over de toegankelijkheid en openbaarheid. Het vangt regenwater op door groene daken en verkoelt door het groen bij hittestress. De stem van de bewoners is in het proces meegenomen en het gebouw zal een minimum van 30 procent sociale huur aanbieden. Volgens de jury van de Zuiderkerkprijs heeft ‘een goed samenspel tussen de opdrachtgever, ontwikkelaar, architecten en bouwer geresulteerd in een project waarbij de gerespecteerde tradities van de Amsterdamse School naar de huidige tijd zijn vertaald. Het blinkt uit in duurzaamheid, en draagt bij aan de opgave rondom klimaat en biodiversiteit.’

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs

De winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2021 is Mi Oso, in Amsterdam Zuidoost, een project ontwikkeld door Era Contour, Eigen Haard en Geurst & Schulze. Mi Oso is een woonbuurt waar 42 koop- en 84 huurappartementen opgeleverd zijn wat door het groen in de beschutte binnentuin een ontspannen karakter geeft. De stijl van het project is gebaseerd op Surinaamse architectuur en mengt zich met Nederlandse invloeden. In het ontwerp is rekening gehouden met de toekomst door verschillende ‘rainproof’ maatregelen toe te passen. Het project kreeg ruim 20 procent van de stemmen, die door ruim 5000 mensen als publieksprijs uitgebracht werden.

Website by HOAX Amsterdam