Rolmodellen & ‘starchitects’

Over representatie in de architectuur en de waarden van hedendaagse architecten

13.12.23

20:00
Pakhuis de Zwijger

Tijden veranderen en zo ook de rolmodellen in de architectuur. Wat zijn de waarden van hedendaagse architecten en wie vertegenwoordigen die anno 2023? Staat het principe van een ‘starchitect’ als rolmodel überhaupt nog overeind, of kan inspiratie ook voortvloeien uit collectief en samenwerking? En is er wel genoeg diversiteit in het assortiment aan rolmodellen in gender, afkomst, en andere aspecten?

Naar aanleiding van de publicatie Vrouwen in architectuur organiseren Arcam, nai010 uitgevers en Pakhuis de Zwijger een programma rondom deze vragen op woensdagavond 13 december vanuit Pakhuis de Zwijger.

Reserveer via Pakhuis de Zwijger >

Programma en sprekers

Programmamaker en curator Linda Vlassenrood zal kort ingaan op de geschiedenis van de eerste vrouwelijke architecten van Nederland, aan de hand van haar onderzoek naar Jakoba Mulder. Daarna gaat Indira van ‘t Klooster (ARCAM) in gesprek over nieuwe waarden en rolmodellen, eigenaarschap en auteurschap in de architectuur.

 

In dit programma:

  • Prof. Dikkie Scipio – Architect, founding partner of KAAN Architecten
  • Linda Vlassenrood – Eigenaar Studio Linda Vlassenrood
  • Eileen Stornebrink – MSc Architecture TU Delft | Co-founder Studio Inscape
  • Murtada Alkaabi – Architect bij KCAP | Founder Studio To Create
  • Pinar Balat – Architect, Urbanist, Researcher at Studio PINAR BALAT
  • Peter van Assche – Architect & founder bureau SLA, co-founder Pretty Plastic, professor Architecture & Circular Thinking
  • Jurrian Arnold  – Partner en stedenbouwkundige bij Open Kaart
  • Erica Smeets-Klokgieters – auteur van Hulde aan onze kranige architecte! De opkomst van de eerste vrouwelijke architecten van Nederland
Praktische info

Datum: woensdag 13 december 2023
Tijd: aanvang programma 20.00 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Reserveer via Pakhuis de Zwijger >

Toegankelijkheid: Pakhuis de Zwijger is rolstoeltoegankelijk. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via onze lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via zalen@dezwijger.nl.

Ook zijn dichtbij Pakhuis De Zwijger parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.

Website by HOAX Amsterdam