Tentoonstelling Slow How – Ruimtelijk onthaasten

04.11.23—
24.03.24

Arcam

De tentoonstelling ‘Slow How – Ruimtelijk onthaasten’ is een pleidooi om gebiedsontwikkeling te vertragen in een tijd van planvorming waar (gebrek aan) tijd en geld de meest dominante factoren zijn.

Aan de hand van vier gebieden, Ruigoord, Kop van Java, Marineterrein en Holendrecht, analyseren we hoe ruimtelijk onthaasten een rol (kan) spelen bij het behouden van bestaande of het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten zoals culturele en ruimtelijke innovatie, hergebruik, sociale verbinding, rust en ecologie. De tentoonstelling Slow How is vanaf 4 november 2023 te zien in de vernieuwde Arcam-galerie.

 

Slow!

Momenteel staat de bouwsector onder grote druk. De stad heeft veel woningen nodig, materialen zijn schaars, arbeid is duur en door noodzakelijke duurzaamheidseisen staan veel bouwprojecten stil. Niet verwonderlijk dus dat in de planvorming (gebrek aan) tijd en geld de meest dominante factoren zijn. Deze tentoonstelling is een pleidooi om toch de tijd te blijven nemen om kwaliteit te realiseren. Door – bewust of onbewust – te vertragen worden namelijk andere waarden dominanter, zoals culturele, sociale of circulaire waarden. Er ontstaat letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor culturele en ruimtelijke innovatie, hergebruik, sociale verbinding, rust en ecologie. Resultaten die we vooralsnog niet in geld of tijd kunnen uitdrukken, maar die wel nieuwe perspectieven bieden op een duurzame ontwikkeling van stedelijke gebieden.

How?

In deze tentoonstelling proberen we aan de hand van Ruigoord, Kop van Java, Marineterrein en Holendrecht te analyseren hoe ruimtelijk onthaasten een rol (kan) spelen bij het behouden van bestaande of het ontwikkelen van nieuwe kwaliteiten. De waarden van de verschillende voorbeelden zijn samengevoegd in een ‘Langzame Legenda’ die kan worden geraadpleegd voor slow-ontwikkeling. De waarden van de verschillende voorbeelden zijn samengevoegd in een ‘Langzame Legenda’ die kan worden geraadpleegd voor slow-ontwikkeling. De legenda daagt professionals, ervaringsdeskundigen en belangstellenden uit mee te bouwen aan een checklist die kan worden gebruikt bij hedendaagse planvorming.

Het gevaar is dat de waarden die zijn ontstaan, verloren gaan wanneer de formele gebiedsontwikkeling op gang komt. Hoe zorg je ervoor dat de nieuwe kernwaarden niet een tijdelijk karakter krijgen? We zoeken naar manieren waarop de nieuw gecreëerde waarden worden geborgd in de toekomst. De Amsterdamse regio heeft een enorme behoefte aan gebouwde resultaten, maar een stad in ontwikkeling moet ook de tijd krijgen om te innoveren en te experimenteren, zodat deze in de toekomst leefbaar, klimaatbestendig, en duurzaam is.

 

Van tijdlijn tot toekomst

Slow How duikt in het verleden, heden en de toekomst van de vier gebieden. In foto’s, video’s, historische documenten, stedenbouwkundige plannen, bijzondere kaarten en tijdlijnen verken je de alternatieve waarden die per gebied zo kenmerkend zijn. De tentoonstelling toont ook vertraagde gebiedsontwikkeling door de tijd heen: Ruigoord vierde in 2023 haar 50-jarig jubileum, Kop van Java is sinds 25 jaar ‘bewust’ leeg, Marineterrein wordt sinds 10 jaar op alternatieve wijze ontwikkeld en de stadsvernieuwing in Holendrecht staat sinds 2020 op de politieke agenda.

De gebieden worden aangevuld met een kabinet met onderzoeken en publicaties van oa. projectontwikkelaar Synchroon, LEVS architecten, Studio Jaywalk en de Hogeschool van Amsterdam.

Plan je bezoek

Slow How – Ruimtelijk onthaasten
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Data: van 3 november 2023 tot en met 24 maart 2024
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

Toegangsprijzen Arcam (alle tentoonstellingen inbegrepen):
Volwassenen: € 4,00
Studenten: € 2,00
Stadspashouders Groene stip: gratis
Entree 0-18 jaar: € 0,00
Entree begeleider bezoeker met beperking: € 0,00
Entree met I Amsterdam City Card: €0,00

Toegankelijkheid:
Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.

Website by HOAX Amsterdam