Winterlezingen 2019

Amsterdam in de Steigers

06.01—
10.02.19

In de maanden januari en februari organiseert Architectuurcentrum Amsterdam traditiegetrouw de Winterlezingen: een reeks van zes lezingen op zondagmiddag. Binnen een overkoepelend thema, praten zes sprekers over zes verschillende onderwerpen. Begin 2019 trappen we het jaar af met een nieuwe serie over grootschalige gebiedsontwikkelingen in het Amsterdam van nu.

De stad groeit uit haar voegen. Amsterdam wil verdichten en transformeert monofunctionele buurten tot echte stadswijken met aandacht voor circulariteit en duurzaamheid. Hoe wordt dit aangepakt? Voor deze lezingenreeks selecteerde Architectuurcentrum Amsterdam zes projecten: van de plannen voor het Zuidasdok tot de ontwikkelingen in het Centrumgebied Amsterdam Noord en van de transformatie van het Bajeskwartier tot de plannen voor een nieuw stadscentrum rondom Station Sloterdijk. Dit zijn locaties waar de bouwactiviteiten al volop gaande zijn of waar de bouwsteigers binnenkort het gebied domineren.

De lezingen vinden plaats op zondagmiddagen in januari en februari, kriskras door de stad. Aan sommige lezingen is een excursie verbonden. De voertaal is Nederlands.

Programma

Lezing #1 – Bajes Kwartier
Zondag 6 januari 2019, 14.00 uur
Spreker: David Gianotten (Managing Partner – Architect OMA)

Lezing #2 – Sloterdijk Centrum 
Zondag 13 januari 2019, 14.00 uur
Spreker: Jurgen Krabbenborg (stedenbouwkundige gemeente Amsterdam)

Lezing #3 – Buiksloterham 
Zondag 20 januari 2019, 14.00 uur
Spreker: Yvonne Franquinet (directeur Architectuurcentrum Amsterdam)

Lezing #4 – Zuidasdok 
Zondag 27 januari, 14.00 uur
Sprekers: Jeroen van Schooten (architect – directeur en mede-oprichter Team V) en Reinald Top (partner – architect ZJA Zwarts & Jansma Architecten)

Lezing #5 – Cruquiuseiland
Zondag 3 februari, 14.00 uur
Spreker: Bart van der Vossen (architect – directeur Rijnboutt)

Lezing #6 – Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN)
Zondag 10 februari, 14.00 uur
Spreker: Floris Alkemade, Rijksbouwmeester

Website by HOAX Amsterdam