Alexander Beeloo – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'Een dak van de stad'

28.04.21 Arcam

Alexander Beeloo, in 2019 afgestudeerd aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, is werkzaam bij krft. Dit jonge architectenbureau ziet de urgentie om op te schalen in houtbouw omdat dit een doorslaggevende rol kan spelen in het behalen van de beoogde CO2 doelstellingen en de transitie naar een circulaire bouw, gebaseerd op regeneratieve grondstoffen.

Een dak van de stad
Een ontwerp van Alexander Beeloo
Voor Amsterdam

De Sluisbuurt is een nieuw stukje Amsterdam, de stad van de toekomst waar hoge dichtheid, leefbaarheid, inclusiviteit en circulariteit voorop staan. Het houten Waterpaviljoen op het Waterplein sluit hier dan ook op aan, een gebouw voor de bewoners van de Sluisbuurt maar ook van heel Amsterdam, een dak van de stad. Een ontmoetingsplek, markt, sportklas, muziekvoorstelling, het paviljoen is een gebouw zonder programma maar tegelijkertijd kunnen er tal van activiteiten plaatsvinden. De architectuur zorgt voor geborgenheid en beschutting middenin het nieuwe stukje stad. Het houten paviljoen staat als een herkenbare autonome structuur op het plein en maakt onderdeel uit van de publieke ruimte.

Blokbau

Het heeft als startpunt het constructieprincipe van Blockbau, een techniek die al eeuwenlang voorkomt in Europa en Azië en daardoor volledig demontabel. De houten balken worden op elkaar gestapeld. Door inkepingen hierin te maken zorgt dit voor een stabiele constructie. Bij dit paviljoen wordt gebruik gemaakt van gelamineerd hout. Deze techniek zorgt ervoor dat lange balken met grote overspanningen mogelijk zijn. Het dak bestaat uit deze gelamineerde balken en is opgebouwd uit balken in drie richtingen die in elkaar grijpen. Deze balken worden op de kruispunten aan elkaar bevestigd zodat er een stijve constructie ontstaat waardoor grote overspanningen mogelijk zijn. Het dak heeft geen vaste vorm en waaiert verschillende kanten uit. Door de balken te stapelen ontstaat er een gelaagd dak dat een spannend spel van diepte en lichtval creëert.

Het dak wordt gedragen door drie grote kolommen die volledig van massief houten wanden zijn opgebouwd. Op het maaiveld gaan de kolommen over in een betonnen sokkel omdat hout niet goed tegen water op het maaiveld kan. Deze sokkels zijn tegelijkertijd bankjes om plaats op te nemen. De kolommen zijn precies groot genoeg om functies te waarborgen zoals kleedruimten, toiletten en douches waar gebruikers van het Waterplein zich kunnen omkleden of douchen nadat zij hebben gezwommen. Bovenop het dak zal het paviljoen in het midden grotendeels met glas worden bedekt. :icht schijnt hier gemakkelijk door, maar dit zorgt ook voor een aangename plek wanneer het regent. De positie van de kolommen zorgen ervoor dat er ook aangename plekken zijn wanneer er harde wind staat uit het zuid-westen.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.