Murtada Alkaabi – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'Fun Palace'

28.04.21 Arcam

Murtada Alkaabi is geboren in 1991 in Irak en kwam in 1997 naar Nederland. Na het behalen van zijn diploma ‘Bachelor of Science‘ aan de Technische Universiteit Delft, studeerde hij in 2017 af in architectuur, stedenbouw en bouwkunde met als ontwerp: betaalbare woningen voor snelgroeiende metropolen steden als Amsterdam.

Fun Palace
Een ontwerp van Murtada Alkaabi

Door de snelle groei van steden en hoge vraag aan woningen en gebouwen, is hedendaagse architectuur erg verstrikt geraakt in een functionalistisch geloof van monotone architectuur. Door deze groei en veranderingen kan Amsterdam zijn identiteit verliezen door copy-past architectuur. Daarom biedt Fun Palace door zijn variantie en interactie met zijn omgeving, een plek waar de bewoners van de Sluisbuurt kunnen streven naar zelfexpressie, diversiteit, duurzaamheid, gezondheid, kennis, beweging en gezelligheid.

Cederhout

Fun Palace zal worden gemaakt uit cederhout. Omdat cederhout een duurzaam, licht, zeer stabiel en goed bewerkbaar houtsoort is door zijn draad en fijne nerfstructuur. Door cederhout te lamineren wordt deze constructieve balken/kolommen 70% sterker dan een gewone plank hout. Meerdere houten stukken worden aan elkaar gelijmd, waardoor je langere lengtes en gebogen planken kan maken. Deze gelamineerde balken/kolommen zijn dan vervolgens trekvrij, vertonen nauwelijks tot geen scheuren en passen blijvend nauwkeurig.

Voordeel van cederhout is dat het een natuurlijke weerstand heeft tegen schimmels, insecten en rottingsverschijnselen. Deze houtsoort is licht van gewicht, zeer makkelijk te bewerken en geeft extra voordelen tegenover andere houtsoorten. Cederhout is een van de beste houtsoorten als het op houtbouw aankomt omdat het een resistentie heeft ten opzichte van het weer. Naast zijn vele voordelen heeft cederhout ook een prachtig warme houtkleur.

Een systeem waarmee je het verleden en heden weer met elkaar kan verbinden.
Constructie

Om het ambachtelijke van architectuur te verbeelden is er voor een systeem gekozen waar zo min mogelijk staal en beton voor nodig is. Daarom wordt in dit plan de Japanse Sashimono houtverbindingen gebruikt als constructieverbinding. Deze houtverbindingen worden ambachtelijk vervaardigd zonder gebruik van schroeven of lijm. Deze houtverbindingen bieden door hun unieke verbindingsvormen vele mogelijkheden en stabiliteit. Een systeem waarmee je het verleden en heden weer met elkaar kan verbinden.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.

Website by HOAX Amsterdam