Bij veel van de Amsterdamse architectenbureaus, veelal opgericht in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, vindt een verjongingsslag plaats. In het najaar van 2021 stellen we die nieuwe partnergeneratie architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan je voor.
Als elfde in de reeks is het de beurt aan de nieuwste partners van Benthem Crouwel Architects, dat al veertig jaar bestaat, om zich aan je voor te stellen.
Pascal Cornips
Pascal Cornips werkt sinds 2007 bij het Amsterdamse architectenbureau Benthem Crouwel Architects, waar hij in 2017 partner werd.
Benthem Crouwel Architects is een architectenbureau dat...
…verrassende, functionele, menselijke en betekenisvolle gebouwen ontwerpt.
Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?
Ik heb verschillende gebouwen mogen realiseren die altijd een positieve bijdrage leveren aan hun omgeving. Mooi voorbeeld is het nieuwe hoofdkantoor voor ING in Amsterdam. De architectuur van dit gebouw onderstreept de verandering die ING heeft doorgemaakt van traditionele bank, met gesloten en machtig ogende gebouwen, naar een open, benaderbaar en innovatief bedrijf. Het is niet alleen een inspirerende en duurzame werkomgeving voor ING, maar het gebouw heeft ook een positieve verandering in Zuidoost ingezet. We hebben een groene openbare ruimte gemaakt met mogelijkheden tot ontmoeting voor alle gebruikers, studenten en bewoners uit de buurt.
Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?
Het station van Brno in Tsjechië. Een enorm project met alle soorten modaliteiten zoals trein, metro, tram, bus en fiets, dat het openbaar vervoersysteem in de stad en de regio naar een nieuw niveau zal tillen. In ons ontwerp is de stationshal een cruciaal onderdeel van de reizigerservaring, maar ook een nieuw ‘publiek interieur’ voor de stad. Het station is de katalysator van een nieuwe wijk waarmee Brno de kans krijgt om het centrum via een nieuw stuk stad te koppelen aan de rivier. Een prachtige, complexe opgave die inventiviteit combineert met architectuur passend bij de stad.
Wat is je persoonlijke missie?
Ik voel me enorm gedreven door de ambitie om de stad, de leefomgeving of een specifieke plek ‘beter’ te maken. Beter dan de huidige situatie of beter dan de gegeven uitgangspunten van tevoren in zich hebben. Dat is volgens mij de kracht van architectuur en inventieve creativiteit. Daar zit soms ook iets competitiefs in; je neemt het in prijsvragen immers vaak op tegen andere ontwerpers. En in elke opgaven zitten beperkingen of obstakels die je moet overwinnen. Daarom is het voor mij cruciaal om met ons bureau aan een gevarieerd portfolio te werken, waarbij er geen standaardoplossingen vaststaan aan het begin van het traject. We proberen elke keer de vraag achter de vraag te achterhalen en zo te komen tot het beste resultaat.
We proberen elke keer de vraag achter de vraag te achterhalen en zo te komen tot het beste resultaat.
Ik wil me in elke opgave uitgedaagd voelen en in elk project nieuwe inzichten opdoen. Door deze instelling kunnen jonge mensen binnen ons team zich heel snel ontwikkelen. Het is geweldig om te zien hoe groot de ontwerpkracht is die we samen kunnen inzetten om met elk project de leefomgeving te verbeteren.
Daniel Jongtien
Ook Daniel Jongtien, werkzaam als architect bij Benthem Crouwel Architects sinds 2006, sloot zich aan bij het partnerteam in 2017.
Benthem Crouwel Architects is een architectenbureau dat...
…innovatieve, flexibele en efficiënte gebouwen ontwerpt in verschillende schaalniveaus met een bijzondere focus op innovatie en duurzaamheid.
Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?
Ik heb het geluk gehad aan allerlei projecten te kunnen werken voor private en publieke opdrachtgevers. Aan Amsterdam Centraal heb ik meerdere jaren besteed. Een goed ontwerp kan bij zo’n project echt dagelijks van betekenis zijn voor heel mensen, dit vind ik erg motiverend. Bij zo’n project wordt elke beslissingen heel zorgvuldig afwogen. Dat vraagt om een zorgvuldig proces en een heel goede samenwerking met alle betrokken. Die samenwerkingen vind ik een heel belangrijk deel van ons werk.
Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?
Ik werk op dit moment onder andere aan een nieuw kantorencomplex bij Amsterdam Sloterdijk. Onze opdrachtgevers hebben een enorme ambitie om een nieuw soort werkomgeving te maken met enorme nadruk op duurzaamheid en menselijk welzijn. Ik wordt graag uitgedaagd, dus ben heel blij met deze vraag. We zijn bezig om er echt een inspirerende werkomgeving van te maken die bestaat uit een combinatie van gerenoveerde bestaande gebouwen en nieuwe gebouwen.
Wat is je persoonlijke missie?
Benthem Crouwel Architects bestaat al meer dan 40 jaar. In 2017 hebben we besloten om het bureau, dat is opgericht door Jan Benthem en Mels Crouwel, met vier partners (Pascal Cornips, Saartje van der Made, Joost Vos en ik) voort te zetten. Dit was voor mij een geweldige kans, omdat het bureau heel erg bij mij past en ik bij dit bureau.
Het voorzetten van een bestaand bureau is geen eenvoudige opgave. Wij willen heel graag de kennis, cultuur, ervaring en het portfolio behouden, maar waren er gelijktijdig van overtuigd dat we alleen succesvol zou zijn als we het bureau zouden moderniseren en het op onze eigen manier zouden aanpakken.
Wij hebben besloten om ons daarbij te richten op vijf ambities: excellente architectuur, werkplezier, een mix van typologieën, een mix van werk in binnen- en buitenland en financiële gezondheid. Deze doelen helpen ons om de juiste keuzes te maken en zijn een leidraad bij alles wat ik doe.
Mijn functie is heel veelzijdig en daardoor fascinerend. Heel goede en bijzondere gebouwen is de kern van mijn werk. Het leiden van het bureau behelst de ontwikkeling van een lange termijn visie, maar ook de dagelijkse organisatie. De combinatie van al die taken vind ik geweldig, al blijft de verdeling van tijd en energie natuurlijk best lastig.
Saartje van der Made
Mijn missie is om gebouwen te ontwerpen die een geluksgevoel opwekken
Samen met Pascal en Daniel werd ook Saartje van der Made, werkzaam bij het bureau sinds 2008, toegevoegd tot het partnerteam.
Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?
De Goede Doelen Loterijen. Het project dwong me om alle conventionele kantoor-oplossingen te bevragen en herinterpreteren. Met een artificieel bladerdek en weelderige daktuin bovenop het gerenoveerde gebouw konden we de overstap van Vondelpark naar Zuidas verzachten voor de medewerkers. Ook lieten we ze mee-ontwerpen aan hun eigen interieur, waardoor zij zich vanaf de eerste werkdag thuis voelden.
Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?
Momenteel ontwerpen we ons eigen nieuwe kantoorgebouw. Daar krijgen we nu al energie van en het geeft ons als nieuwe leiding van het bureau de ultieme kans om los te komen van waar we (vrijwillig) mee vergroeid zijn. Door alles opnieuw te moeten ontwerpen, uitvinden, bepalen en regisseren, creëren we een plek naar onze eigen hand, die eigenaarschap bij ons en het hele team oplevert. Het maakt ons klaar voor de toekomst!
Wat is je persoonlijke missie?
Mijn missie is om gebouwen te ontwerpen die een geluksgevoel opwekken: omdat ze mooi zijn, omdat ze prikkelend zijn, omdat ze gebruiksvriendelijk zijn en omdat de omgeving er een positieve impuls van krijgt.
Joost Vos
Waar Pascal, Daniel en Saartje sinds vier jaar onderdeel zijn van het partnerteam, is Joost dat al langer. Hij is sinds 2005 partner en sinds 1997 werkzaam bij het bureau dat opgericht is door Jan Benthem en Mels Crouwel. Zie Joost als ervaringsdeskundige partner van de verjongingsslag die gaande is bij de Amsterdamse bureaus die opgericht zijn in de jaren tachtig en negentig van de vorig eeuw.
Wat is het belangrijkste project dat je gerealiseerd hebt?
Een project dat mij na aan het hart ligt is Museum Arnhem, dat nu bijna af is. Met een ogenschijnlijk eenvoudige ingreep maximaal effect creëren is één van onze specialismen. Een uitgekiende museumroute voert je door verschillende zalen waar je op kan gaan in de kunst, afgewisseld door spectaculaire uitzichten op de museumtuin, de stad, de Rijn en uiterwaarden en in de boomtoppen van de monumentale stuwwal. Met als majestueus begin- en eindpunt de koepel die de oorspronkelijke indrukwekkende ruimtelijkheid heeft teruggekregen.
Wat dit project voor mij extra bijzonder maakt, is dat ik in Arnhem ben geboren en mijn schooltijd tegenover het museum heb doorgebracht.
Wat is het belangrijkste project momenteel op de tekentafel?
We zijn met een aantal mixed-use projecten in Amsterdam bezig; wonen, werken en (maatschappelijke) voorzieningen. Eén daarvan is een bestaand monofunctioneel gebouw aan de Zuidas dat volledig gerevitaliseerd en substantieel uitgebreid gaat worden met uiteenlopende functies. Een zeer actuele opgave; inbreiding in de stad, het verlevendigen en creëren van een nieuwe bestemming in de stad, verantwoord omgaan met de bestaande gebouwvoorraad en het toevoegen van circulaire en duurzame volumes met een multifunctioneel programma.
Wat is je persoonlijke missie?
In harmonieuze samenwerking gebouwen en plekken realiseren die verwonderen, verleiden, uitdagen en inspireren. En waar het vooral heel fijn is om te verblijven, nu en in de toekomst.