Olly Veugelers – Waterpaviljoen Sluisbuurt

'The Twist'

28.04.21 Arcam

Olly Veugelers, in 2018 afgestudeerd aan de TU Delft, is als architect werkzaam bij MVRDV. Haar interesse ligt in het werken aan innovatieve en duurzame gebouwoplossingen. Tijdens haar studie heeft ze in Scandinavië gestudeerd en gewerkt en hier is haar interesse voor houtbouw en het belang van daglicht verder versterkt. Naast haar werk is ze bestuurslid bij Dutch Daylight waar zij zich inzet voor een optimale toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving.

'The Twist'
Een ontwerp van Olly Veugelers

Ontworpen als een experimenteel, innovatief en modulair systeem biedt het paviljoen een onderscheidende bezoekerservaring aan het waterplein in Sluisbuurt.

‘The Twist’ is een plek om samen te komen in de buurt. Het vouwt zich aan de pleinzijde open om een uitnodigende entree te vormen en loopt in een golvende beweging door naar het water. Er is een gedeelte voor horeca opgenomen zodat men aan de westzijde, als je door het paviljoen loopt, aan het water kunt genieten van een drankje. De noordzijde loopt vloeiend over in de straat, een actieve plek voor skateboarders en jongeren. Met de trap kun je het paviljoen belopen naar de top, het hoogtepunt, een fantastisch uitzicht over Amsterdam op het zuiden!

Framework

Een simpel framework is als beginpunt genomen voor het ontwerp. Kijkend naar de omgeving is het framework zo aangepast dat het kan meebewegen met zijn omgeving. De structuur is aangepast in één simpel gebaar. Het frame wordt steeds twee meter verschoven om een sculpturale vorm te creëren: een uitnodigende entree wordt gevormd aan pleinzijde. Aan de waterzijde wordt een uitzichtpunt gecreëerd.

Demontabel en modulair

De rechte zijde van het paviljoen bestaat uit modulaire panelen die door middel van droge verbindingen worden verbonden met het gebogen framework. CLT (cross laminated timber) biedt de mogelijkheid om grote overspanningen in hout te maken. Gezien de flexibiliteit en overspanning in het ontwerp is het framework dan ook gemaakt van CLT.

 

Relatie met context

Het ontwerp speelt in op zijn omliggende omgeving: creëren van een uitzichtpunt naar het zuiden, uitkijkend over het waterplein om beweging te stimuleren. De noordzijde is een plek voor ontmoeting, voor skaters en actieve doelgroepen. Op de westzijde kunnen mensen ontspannen aan de waterzijde uitkijkend op het Waterplein.

Masterclass Houtbouw

Dit plan is onderdeel van de Masterclass Houtbouw en de daarbij behorende online tentoonstelling van de voorstellen voor een houten paviljoen aan het Waterplein in de Sluisbuurt.