On camera! Arcam’s zakgids over camera’s in de openbare ruimte

24.05.22 Arcam

Er zijn gidsen voor vogels, planten en bloemen, maar nog niet voor de nieuwste soort in de stad: bewakingscamera’s. Op 1 juni 2022 lanceert Arcam On Camera! Pocket guide to surveillance in the urban habitat. Deze zakgids classificeert en geeft achtergrondinformatie over de soorten camera’s in de openbare ruimte. Zo kun je snel opzoeken met welke camera je te maken hebt en wat ze kunnen. Vergelijkbaar met een vogelgids geeft deze gids aan de hand van pictogrammen informatie over het gedrag van camera’s (zoals welk soort gegevens wordt verzameld, of de camera kan bewegen) en de habitats van de verschillende soorten (waar ze het vaakst voorkomen).

“Het is noodzakelijk dat we beter vertrouwd raken met deze nieuwe soort in het stedelijk domein”.

Een praktische handleiding voor camera’s, zoals we die hebben voor vogels of planten  bestond nog niet, maar deze benadering is meer dan alleen een luchtige verwijzing naar de vogelgids. De On camera is ook bedoeld als onderzoek naar het toenemende cameratoezicht in de stad. Hoewel camera’s niet per definitie een vijandige soort in de stad zijn, kunnen we ons afvragen of al die camera’s wel echt nodig zijn, en of de individuele belangen van menselijke bewoners van de stad wel voldoende worden beschermd.

Aan de hand van essays belicht dit boekje verschillende onderwerpen, zoals openbare gegevens, privacy, neutraliteit, en nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Om deze vragen beter te kunnen beantwoorden en te kunnen praten over de effecten van de vele camera’s, moeten we ze eerst beter leren kennen. Daarom is deze publicatie vooral bedoeld om burgers bewust te maken van deze nieuwe soort in de stad.

 

Koop of bestel

On Camera – Pocket guide to surveillance in the urban habitat is vanaf 1 juni verkrijgbaar bij Arcam, inclusief uitvouwbare poster. Deze poster is ook los verkrijgbaar bij Arcam voor € 2,95

Liever laten bezorgen? Mail je bestelling + adres naar arcam@arcam.nl en je ontvangt de prijs + verzendkosten en een betaalverzoek.

On Camera – Pocket guide to surveillance in the urban habitat

Auteurs: Tom van Arman, Beryl Dreijer, Indira van ’t Klooster, Max Kortlander, Douwe Schmidt, Anne Vera Veen, Judith Veenkamp
Advies en onderzoek: Frank Derriks, Daan Groenink, Emilie Tesch en Finn van Tol.
Editing en productie: Cindy Curré
Design: Ruben Abels
Fotografie: Frank Derriks en Eva Kasbergen
Illustraties: Jip Sanders

Jaar van Publicatie: 2022
52 pagina’s, full colour
Taal: Engels
ISBN: 978-90-832544-0-1
Prijs: 9,95

Website by HOAX Amsterdam