Ru Paré Community winnaar 15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs!

20.06.22 Arcam

Tijdens de lancering van de publicatie ’15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs’ op zondag 19 juni 2022, maakte Arcam bekend dat Ru Paré Community als beste winnaar uit de bus kwam van 15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs.

Deze voormalige school werd door BETA office for architecture and the city i.s.m. elisabeth boersma en Dijk&Co, en in opdracht van Stichting Samenwonen-Samenleven getransformeerd tot huiskamer van de wijk.

 

Sinds 1 juni kon iedereen stemmen op de 21 gebouwen die sinds 2008 door een vak- en of publieksjury zijn verkozen tot beste gebouw binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam. Aan het eind van de Dag van de Architectuur vol bus- en fietstours langs 15 jaar AAP werd Ru Paré Community met ruim 16% uit 841 stemmen bekroond tot beste gebouw van de afgelopen 15 jaar.

Ru Paré Community moest het in de top 5 opnemen tegen Brede School de Kikker (Dok architecten), Tijdelijke Rechtbank (cepezed), Hotel Jakarta (SeARCH), en Crystal Houses (MVRDV).

In Ru Paré Community kunnen wijkbewoners onder andere computerles en belastingadvies krijgen of bijvoorbeeld hun talen bijspijkeren. In ruil hiervoor moeten zij iets terug doen voor de buurt. Ook de bedrijven die in het gebouw gevestigd zijn, moeten jaarlijks kunnen aantonen wat zij betekenen voor de wijk.

Ru Paré Community werd door de vakjury in 2018 uitgeroepen tot winnaar van de Amsterdamse Architectuurprijs.

Publicatie

Al vijftien jaar organiseert Arcam jaarlijks de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP). In deze publicatie blikken we terug op alle winnaars en kijken we vooruit naar de toekomst van de prijs. Met dank aan de bijdragen van de auteurs hebben we de prijs in perspectief kunnen plaatsen van andere lokale architectuurprijzen en in de context van de steeds veranderende stad. Dat heeft ons veel geleerd. Bovenal dat de gebouwen die de afgelopen vijftien jaar zijn bekroond een overtuigende illustratie zijn van de sociaal-maatschappelijke relevantie van architectuur als ontwerpdiscipline in het algemeen, en het belang van goede architectuur voor Amsterdam in het bijzonder.

Auteurs: Saskia Beer, Marieke Berkers, Gershwin Bonevacia, Isanne Damen, Cilly Jansen, Indira van ’t Klooster, Ewa Scheifes, Kymmora Vrede
Editing en productie: Cindy Curré
Design: Ruben Abels
Portretfotografie: Ruby Cruden

Jaar van Publicatie: 2022
160 pagina’s, full colour
Taal: Nederlands
ISBN: 978-90-832544-1-8
Prijs: 17,95

Website by HOAX Amsterdam