Alternatieve AAP 2024 – Miljoenenpand Vossiusstraat

Met de Alternatieve AAP besteden we aandacht aan de geleefde stad. Welke gebouwen, pleinen of publieke ruimtes vormden het decor voor, waren inzet van, of boden onderdak aan belangrijke gesprekken of gebeurtenissen van/met/in de stad in 2023?

Miljoenenpand Vossiusstraat

Hoe internationale politiek zichtbaar is in de stad
Aangedragen door Suleyman Aslami (D66 Amsterdam)

In 2022 werd een herenwoning aan de Vossiusstraat op naam van de Russische miljardair Arkady Voloz gekraakt. In totaal hebben de krakers bijna 17 maanden gebruik gemaakt van het miljoenenpand aan het Vondelpark. Toen Voloz na bijna twee jaar van de Europese sanctielijst werd gehaald en weer vrij kon reizen naar de EU, hebben de Russische miljardair en de krakers een regeling getroffen waardoor de krakers zonder problemen het pand verlieten.

“Er is veel te doen geweest om dit pand: na een juridische procedure (kort geding en hoger beroep) mochten de krakers in het pand blijven. Dat krakers de weg naar de rechtbank vonden en uiteindelijk het gebouw terug hebben gegeven laat zien dat krakers in Amsterdam zich aan de wet houden.

Wat mij betreft laat deze nominatie ook zien dat de gebeurtenissen in de wereld (de oorlog Oekraïne, sancties tegen Rusland) ook Amsterdam en haar gebouwen kan raken. De ontknoping – eigenaar krijgt  gebouw van krakers terug – laat wat mij betreft ook zien dat we in een stad en land leven waar het recht spreekt.”

Over Suleyman Aslami

Suleyman is raadslid namens D66 Amsterdam en heeft 5 jaar ervaring in de politiek: zowel als beleidsadviseur in Tweede Kamer en als Head of Office in het Europarlement. Hij gaat zich inzetten voor een vrije en veilige stad, jongeren en nieuwe Amsterdammers. “In Mokum horen we allemaal het recht te hebben op een veilig bestaan en eerlijke kansen. Ongeacht waar je wieg heeft gestaan of in welk stadsdeel je opgroeit.”

In 2022 nam Suleyman deel aan een verkiezingsgesprek over privacy in de publieke ruimte bij Arcam.

Website by HOAX Amsterdam