Chinatown
De Chinees-boeddhistische Fo Guang Shan He Hua-tempel staat midden in Chinatown. Dit is een Chinese buurt in het centrum van Amsterdam waar een grote Chinese gemeenschap is gevestigd. Er zijn veel Chinese restaurants, kruidenwinkels en toko’s te vinden. De wijk ontstaat in het begin van de twintigste eeuw wanneer een groot aantal Chinezen geworven worden voor de Nederlandse koopvaardij. De Chinezen vestigen zich rondom de haven van Amsterdam en blijven hier vanwege de gunstige economische omstandigheden wonen en werken. In de buurt vestigen ze eethuisjes en winkeltjes. In de tweede helft van de twintigste eeuw wordt de Chinese keuken populair, waardoor aantal Chinees georiënteerde voorzieningen groeit. Vanaf 2000 worden er plannen gemaakt voor een tempel waar de gemeenschap haar geloof kan beoefenen.
Boeddhistische tempel
Tussen de typische Amsterdamse panden aan de Zeedijk staat de opvallende Fo Guang Shan He Hua Tempel. Het is de grootste in traditionele Chinese paleisstijl gebouwde tempel in Europa. Het gebouw bestaat uit drie volumes. Buitentrappen van natuursteen leiden naar de centraal gelegen feitelijke tempelruimte. Daaronder liggen een tweede gebedsruimte en een eetzaal, erboven bevindt zich een meditatieruimte. In twee nevengebouwen, aan weerszijden van de tempel, zijn de vertrekken van de nonnen en een bibliotheek ondergebracht.
Ontmoeting
Het hele complex staat in het teken van de ontmoeting tussen de Chinese en de Hollandse cultuur. Daarbij hoopt men als een bloeiende lotusbloem voor het boeddhisme in Nederland te zijn. Karakteristieke onderdelen als de granieten buitentrappen en balustrades zijn in China gemaakt. Maar de Chinese opdrachtgevers hebben er samen met de Nederlandse architect bewust voor gekozen om in de gevels van de bijgebouwen de overgang naar de typisch Hollandse architectuur van de Zeedijk gestalte te geven. De gelaagdheid van het voorhof geeft het hele complex een opmerkelijk ruimtelijke allure. Het is mogelijk om op eigen gelegenheid diensten te organiseren in de tempel. Ook worden er rondleidingen en cursussen gegeven.
Tekst: Fieke de Groot