L.A. Rieshuis

Mecanoo, 1998

Roze ouderen

Het L.A. Rieshuis, gelegen in de Vinkenstraat hoek Brouwersgracht, is de eerste woongroep voor homoseksuele en lesbische ouderen. Het appartementencomplex met zeven zelfstandige seniorenwoningen, naar ontwerp van Mecanoo architecten, werd in 1998 geopend. Uit een onderzoek uit 1994 over de positie van homoseksuele mannen en vrouwen in verzorgingstehuizen bleek dat roze ouderen vaak niet voor hun geaardheid willen uitkomen in een regulier verzorgingshuis, omdat ze bang zijn niet geaccepteerd te worden. Het L.A. Rieshuis kwam tegemoet aan hun wens om onder elkaar te wonen.

Historische context

De grootste uitdaging van de opdracht op deze kleine inbreidingslocatie, was het aanpassen van het ontwerp aan de historische context en structuur van de stad. Het gebouw lijkt nieuw, maar reageert zorgvuldig op de architectonische en stedenbouwkundige context. Doordat het blok in tweeën is geknipt, gaat het op in het ritme van de buurpanden aan de gracht.
Het project bestaat uit vier lagen, elk bestaande uit twee verschillende eenkamerappartementen. In het plan zijn drie typen appartementen opgenomen, allen met een open plattegrond. Deze zijn helder en compact en elke verdieping heeft een gezamenlijk balkon.

Verticaal metselwerk

De gevel bestaat uit een bakstenen muur met verspringende ramen waardoor in elk appartement een andere lichtinval ontstaat. De glazen pui op de begane grond zorgt voor een duidelijke visuele verbinding tussen de gemeenschappelijke ruimte en de straat. De hoek van het terrein wordt gevormd door een bakstenen toren met grote ponsopeningen. Achter de toren bestaat de plint in de steeggevel uit metselwerk met verticaal Western Red Cedarhout; de cedarbekleding omhult op haar beurt de achtergevel. De ramen in de steeg en de achtergevel zijn kleiner en discreter, zodat ze daglicht en uitzicht bieden, maar de bewoners ook een zekere mate van privacy geven.

Safe Spaces

Het L.A. Rieshuis was één van de projecten in de tentoonstelling Safe Spaces – Recht op ruimte in de stad (bij Arcam van 05-06 t/m 19-09-21). In deze tentoonstelling onderzocht Arcam hoe ontwerp kan bijdragen aan het creëren van zichtbaarheid acceptatie en bescherming door de toe-eigening van stedelijke ruimtes. Met spandoeken, vlaggen of gebouwen maken uiteenlopende groepen zichzelf zichtbaar in de stad. Ruimteclaims kunnen een tijdelijke vorm hebben (demonstraties), semi-permanent zijn (kleuren, logo’s) of een permanente manifestatie zijn (architectuur, stedelijke ruimte).

Website by HOAX Amsterdam