AAP 2024 – Social hubs in nieuwe wijken

Mixen en mengen in transformatiegebieden

18.04.24

19:30
Pakhuis de Zwijger

In 2024 reikt Arcam voor de 17e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan.

In aanloop naar de uitreiking op 25 april in De Duif spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de architecten, opdrachtgevers en juryleden van de AAP 2024. De tien nominaties zijn thematisch verdeeld over drie avonden

Met de laatste avond onderzoeken we de ‘stad binnen de stad’ met AMST (VenhoevenCS), Crossover (Team V Architectuur), De Gieter en De Slijper (Space Encounters) en Republica (Marc Koehler Architecten en Loer Architecten).

We bespreken de laatste drie nominaties van de Alternatieve AAP, en we praten met de publieks- en vakjury van deze editie. Waar hebben ze op gelet? Wat vonden ze belangrijk? Wat viel hen op?

Praktische info

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

AAP 2024 – Social hubs in nieuwe wijken
Datum: 18 april 2024
Tijd: 19.30 uur
Locatie: IJzaal, Pakhuis de Zwijger
RSVP: verplicht via dezwijger.nl

Toegankelijkheid:
Pakhuis de Zwijger is rolstoeltoegankelijk. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via onze lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via zalen@dezwijger.nl.

Ook zijn dichtbij Pakhuis De Zwijger parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.

Over de projecten:

AMST
VenhoevenCS architecture+urbanism; MRP Development

Ten oosten van het Amstelstation wordt een verlaten gebied getransformeerd tot een woongebied. AMST vervult een sleutelrol in deze transformatie met twee bouwblokken die zijn gerealiseerd door VenhoevenCS architecture+urbanism in opdracht van MRP Development. Deze duurzame blokken bevatten 252 huurwoningen en verschillende sociale en commerciële voorzieningen.

Crossover
Team V Architectuur, Bosch Slabbers; AM, Equity Estate

Op de Zuidas worden steeds meer woningen toegevoegd aan het kantorengebied. Crossover, op de kruising van Ring A10 en de Europaboulevard, omvat zowel woon- als werkfuncties. Op de begane grond bevinden zich koopwoningen voor starters, een restaurant en twee bedrijfsruimtes. Op de hoger gelegen verdiepingen zijn kantoren en sociale woningbouw voor jongeren, studenten en statushouders gerealiseerd. Voor Team V Architectuur was de uitdaging om diverse functies, de complexe omgeving en mensen van verschillende achtergronden samen te brengen in een levendige en duurzame omgeving.

De Gieter en De Slijper
Space Encounters, LOLA Landscape Architects ; VORM

Oostenburg, gelegen in het centrum van Amsterdam, ondergaat een transformatie van voormalig industriegebied naar een binnenstedelijke woonwijk. Space Encounters heeft hier twee opvallende woongebouwen ontworpen: De Gieter en De Slijper. Het hoge gedeelte, De Gieter, heeft een stevige betonnen buitenkant met een voorgevel die doet denken aan Amsterdamse grachtenpanden. Het lagere naastgelegen woongebouw, De Slijper, heeft op begane grond bedrijfsruimten en atelierwoningen.

 

Republica
Marc Koehler Architects; Banlieu, Vink Bouw

Het duurzame woon-werkgebied Republica, ontworpen door Marc Koehler Architects, speelt een belangrijke rol in de herontwikkeling van een voormalig industrieterrein tussen de Papaverweg en de Bosrankstraat in Noord. De zes verschillende gebouwen van Republica omvatten een woongebouw, een Superlofts-toren, huurappartementen, een hotel, een café met kantoorruimte en een bedrijfsruimte.

De AAP 2024 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Website by HOAX Amsterdam