AAP 2024 – Betaalbaar wonen in nieuwe vormen

Samen wonen in soberheid

11.04.24

19:30
Pakhuis de Zwijger

In 2024 reikt Arcam voor de 17e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan.

In aanloop naar de uitreiking op 25 april in De Duif spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de architecten, opdrachtgevers en juryleden van de AAP 2024. De tien nominaties zijn thematisch verdeeld over drie avonden

Egoli-Toren/Nieuw Echtenstein (LEVS architecten), Lariks (M3H) en Bajesdorp (Studio Seven Architecten) staan centraal tijdens de tweede gespreksavond rondom de AAP 2024.

We bespreken de genomineerde projecten met een aantal opiniemakers en professionals die tijdens de jurydag van de AAP in een extra bus meereden. Daarnaast is er een Alternatieve AAP, waarin we aandacht besteden aan tien bestaande gebouwen die in 2023 een rol hebben gespeeld in het debat over de stad.

Praktische info

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

AAP 2024 – Betaalbaar wonen in nieuwe vormen
Datum: 11 april 2024
Tijd: 19.30 uur
Locatie: IJzaal, Pakhuis de Zwijger
RSVP: verplicht via dezwijger.nl

Toegankelijkheid:
Pakhuis de Zwijger is rolstoeltoegankelijk. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via onze lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via zalen@dezwijger.nl.

Ook zijn dichtbij Pakhuis De Zwijger parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.

Over de projecten:

Egoli-toren/ Nieuw Echtenstein
LEVS architecten; Rochdale

In het oostelijke deel van de E-buurt in Amsterdam Zuidoost heeft Woningstichting Rochdale een nieuwbouwproject afgerond. Het project omvat 80 sociale-huurwoningen en een maatschappelijk programma op de begane grond. Het ontwerp, gerealiseerd door LEVS architecten, biedt een veilige woonomgeving voor een kwetsbare doelgroep, met aandacht voor groenvoorzieningen en een vermindering van CO2-uitstoot.

Lariks
M3H architecten; Woonstichting Lieven de Key

Op het Revaleiland in de Houthaven heeft M3H architecten in opdracht van woningcorporatie Lieven de Key het woningblok Lariks ontworpen. Het bouwblok is bedoeld voor jonge Amsterdammers en haalt inspiratie uit de architectuur van de Amsterdamse School. De naam Lariks is afgeleid van de houtsoort die vroeger op deze locatie in de Haven van Amsterdam werd verhandeld.

Bajesdorp
Studio Seven Architecten Amsterdam, LOLA Landscape Architects; Vastgoedvereniging Het Nieuwe Bajesdorp

Momenteel transformeert het voormalige terrein van de penitiaire inrichting Over-Amstel tot de nieuwe wijk Bajeskwartier. Op de plek waar ooit de villa van de gevangenisdirecteur stond, is het nieuwe Bajesdorp gerealiseerd. Het gebouw is gerealiseerd op initiatief van een bewonersgroep die voortkwam uit de krakers van de voormalige cipierswoningen. Studio Seven Architecten kreeg de opdracht om voor het nieuwe Bajesdorp een gemengd gebouw met theatercafé, woningen en ateliers te ontwerpen.

 

De AAP 2024 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Website by HOAX Amsterdam