Barcam 7 maart: Boeken zijn slechts een excuus!

07.03.24

18:00
Arcam
Elke eerste donderdag van de maand!

Barcam is het maandelijkse architectencafé van Amsterdam, door en voor architecten en iedereen uit de bouwwereld in de MRA op de eerste donderdag van de maand.

 

Thema 7 Maart: Boeken zijn slechts een excuus!
Bibliotheken als openbare gebouwen zijn meer dan een (t)huis voor boeken

Welke rol spelen bibliotheken in de stad en zijn dit de laatste publieke gebouwen die ook echt openbaar en gratis toegankelijk zijn? Wat voor waarde hebben dit soort plekken in de stad? Enerzijds lichten we de kant uit van de ontwerper. Vanuit welke uitgangspunten en toekomstvisie wordt een bibliotheek ontworpen? In welke mate wordt er rekening gehouden met de ontwikkelingen in de functie van bibliotheken en de positie die bibliotheken innemen in onze maatschappij? 

Daarnaast belichten we de kant van de bibliotheek zelf als instituut. Wie kent bijvoorbeeld de OBA niet? Al ruim 100 jaar komen Amsterdammers voor kennis, cultuur en informatie naar de openbare bibliotheken van Amsterdam. De OBA’s zijn levendige en laagdrempelige plekken waar veel Amsterdammers zich thuis voelen. Hoe komt de visie van OBA tot stand en hoe wordt er over de toekomst nagedacht?

Vanuit verschillende invalshoeken en disciplines gaat de Barcam op 7 maart in gesprek over het belang van publieke ruimtes en gebouwen zoals bibliotheken in de stad. 

 

Met in het panel:
  • Arne Lijbers– Partner/architect bij Mecanoo. Als (interieur) architect heeft hij onder andere gewerkt aan de New York Public Library, de LocHal bibliotheek in Tilburg, OBA Postjesweg en OBA Mercatorplein
  • Chris Sigaloff- Programmamanager bij de OBA en kwartiermaker bij de OBA Next
  • Ilse van Boxtel- Productieleider bij OBA Oosterdok (coördinatie tentoonstellingen, lezingen en evenementen)
  • Ephraïm Beks- Medewerker verhuur en congres bij OBA, expert in gebruikservaring van de OBA
Wanneer en Waar

Datum: Donderdag 7 maart 2024
Tijd: Deuren open om 18.00 uur
Kort paneldiscussie: 19-19.30 uur
RSVP: Aanmelden niet nodig!
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Taal paneldiscussie: Engels

Toegankelijkheid: Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.

Barcam commissie

Barcam wordt georganiseerd door Katja de Winter (Ponec De Winter), Surya Steijlen (LEVS architecten), Sanne Oehlers (Mecanoo), Wilco van Oosten en Robin Beers (INBO), Valentijn Kaal (AM), Judith Tillie (Woonzorg Nederland), Jaap van den Hoogen en Juliette Zegers (de Architekten Cie.), Ammar Alhoushi (Ammodo) en Sjaan van der Tol (Arcam).

Website by HOAX Amsterdam