De 25 groenste gebouwen van Amsterdam

Lancering + gesprek vanuit Pakhuis de Zwijger

26.09.22

20:00
Pakhuis de Zwijger
Kijk het gesprek terug

Wat zijn de groenste gebouwen van Amsterdam? Arcam zocht het uit en maakte ‘De groene Architectuurgids van Amsterdam 2000-2025’. Wat maakt deze gebouwen energiezuinig, klimaatbestendig en circulair?

Op maandagavond 26 september presenteert Arcam ‘De groene architectuurgids van Amsterdam’. De gids bevat de groenste gebouwen van 2000 tot en met 2025, met trendsetters, groene particuliere initiatieven, de top 25 groenste gebouwen van 2018 t/m 2022 en toekomstige iconen.

De opgenomen projecten zijn gerangschikt op meetbare begrippen, zoals energieprestatie (EPC/BENG) en circulariteit (MAT1 en MPG), en op een kwalitatieve indicatie van natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit.

De gids laat zien hoe de stad letterlijk en figuurlijk vergroent. De cijfermatige benadering maakt de projecten vergelijkbaar. De selectie biedt ruimschoots aanleiding tot discussie. Wat is groen? Hoe kunnen we dat het beste meten? Wat is het effect van groene criteria in tenderbeleid? En zijn de groenste gebouwen ook de beste?

Programma en sprekers

20.00Welkom en introductie door Indira van ’t Klooster (Arcam-directeur en moderator van de avond)

20.05 Voordracht van het gedicht ‘Lucht’, opgetekend door Marjolein van Heemstra (Stadsdichter Amsterdam) en uitgesproken door Philomene van der Vliet (Boom Landscape)

20.06 Ruben Dario Kleimeer (fotograaf) – fotografeerde de 25 groenste gebouwen van Amsterdam – hoe zien ze eruit en wat valt hem op?

20.16 Gesprek met de makers van de gids:

Do Janne Vermeulen (Team V Architectuur) en Marleen van Driel (Rijnboutt) beiden in de redactieraad van De groene architectuurgids – wat waren de criteria/overwegingen?

Sabine Lebesque (G&O gemeente Amsterdam) – over het belang van ‘groen’ tenderen

Mantijn van Leeuwen (directeur NIBE) – maar meten we eigenlijk wel goed?

20.30 Voordracht van het gedicht ‘Regen’, opgetekend door Marjolein van Heemstra (Stadsdichter Amsterdam) en uitgesproken door Tracy Metz (journalist, auteur)

20.33 Onthulling cover door Bob Mantel (rekenmeester G&O) hoe hebben we gemeten en waarom staat dit gebouw op de cover?

20.40 Coen van Oostrom (CEO Edge) – over groen ontwikkelen – uitdagingen en aanbevelingen – lezing

20.50 Aanbieding eerste exemplaar aan Josja van der Veer (directeur Ruimte en Duurzaamheid) – reactie

21.01 Voordracht van het gedicht ‘Kabel’, opgetekend door Marjolein van Heemstra (Stadsdichter Amsterdam) en uitgesproken door Ruben Dario Kleimeer

Nagesprek en vragen uit de zaal met alle makers en sprekers

21.30    Einde

Cover onthulling

Welk gebouw siert de cover van de publicatie ‘De groene architectuurgids van Amsterdam 2000-2025’ en verdient daarmee de titel ‘groenste gebouw in Amsterdam van dit moment’? En is iedereen in de zaal het ermee eens? We gaan erover in gesprek tijdens de avond!

Reserveer

Het programma vindt plaats in de Grote Zaal van Pakhuis de Zwijger.

Reserveer snel voor een gratis plekje in de zaal. Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in de zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via hun YouTube-kanaal.

Website by HOAX Amsterdam