Lezing over de verdwenen leeuwen van het Centraal Station

Georganiseerd door Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

17.09.22

10:30
Arcam

Ooit stonden er 22 robuuste stenen leeuwenbeelden op de spoorviaducten bij het Centraal Station. Als gevolg van verbreding van de spoorbanen, zijn ze allemaal van hun oorspronkelijke standplaats verdwenen.

De eerste vier leeuwen vertrokken in 1904 van de Westertoegang toen de oude toegang wegens ernstige verzakking werd afgebroken. Op het nieuwe viaduct 85 meter westelijker, bij de Droogbak, kwamen de leeuwen niet terug. De laatste vier leeuwen verhuisden ca. 1969 van de Oostertoegang naar het Beatrixpark.

Henk Dijkman en Willem van Baarsen van Het Genootschap Leeuwen van het CS hebben veel onderzoek gedaan en oude afbeeldingen van de Leeuwen verzameld. Daarover hebben zij met anderen in 2020 het boek De verdwenen Leeuwen gepubliceerd. Zij nemen ons mee op een spannende zoektocht. Vijftien van de 22 leeuwen zijn getraceerd. Vier staan er dus in Beatrixpark. De rest is elders in Nederland terecht gekomen. Naar zeven leeuwen wordt nog gezocht. Hamvraag: komen de trotse oude leeuwen ooit weer terug op de bruggen bij het CS?

Praktische informatie

Deze lezing vindt plaats op zaterdag 17 september
Tijd: inloop 10.30 / Start 11.00 uur
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600.
Prijs: € 10,- voor leden van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). € 15,- voor niet-leden
Reserveren: via deze link >

Vragen over deze lezing? Neem dan contact op met de VVAB.

Bezoek voor of na de lezing de tentoonstelling!

Bezoekers kunnen voorafgaand of na de lezing gratis de Arcam-tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam‘ bekijken. Deze tentoonstelling gaat over het complexe watersysteem van Amsterdam en over de ontwerpkeuzes die we nu kunnen maken voor een waterbestendige stad in de toekomst!

Website by HOAX Amsterdam