Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam

09.07—
27.11.22

Arcam

Het Amsterdamse watersysteem regelt waterpeil en -kwaliteit in één van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland. Door de behoefte aan meer woningen en door klimaatverandering zal het systeem in de toekomst eerder zwaarder dan minder zwaar worden belast. Daarmee bevindt het netwerk van dijken, gemalen, sluizen en stuwen zich momenteel op de toppen van zijn capaciteit. Dat betekent dat er in de toekomst keuzes zullen moeten worden gemaakt, maar het biedt ook kansen voor nieuwe manieren om met water om te gaan.

Welke keuzes hebben we? En wat betekent dat voor de leefbaarheid van de stad? Hoe kunnen we ontwerpen mét het water? In de doe-tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam’ draai je als bezoeker zelf aan die keuzeknoppen en ontdek je de effecten van die keuzes op je woonomgeving. Zo ervaar je dat water letterlijk een vloeibare bouwsteen is voor een klimaatbestendige stad.

Video 'Vloeibare bouwsteen - Ontwerpen met water in Amsterdam'

Aan de hand van interactieve installaties, maquettes, datavisualisaties, animatie en kunst toont ‘Vloeibare bouwsteen’ het leven in Amsterdam met, op, in, aan en onder het water, van IJmuiden tot IJmeer. Met vijf nieuwe installaties voeren we de bezoeker langs een introductie op dat complexe watersysteem, via Kattenburg/Oosterdok dat in de 18e eeuw regelmatig onder water stond, naar de Van der Pekbuurt dat feitelijk een stedelijke uiterwaarde is, richting Houthaven dat eigenlijk op een te laag peil gebouwd is – en wat betekent dat voor de toekomstige wijk Havenstad? – naar het IJmeer waar bouwen op het water voor de hand lijkt te liggen. Bij elke installatie kun je zelf verschillende scenario’s testen.

Maquettes van Amsterdamse projecten, zoals IJboulevard en SchoonSchip, tonen hoe architecten ontwerpen mét water; in een nagebouwde ‘watercontrolekamer’ ontdek je dat watermanagement centimeterwerk is; een kunstwerk van Marco Barotti reageert live op het water in het Oosterdok naast Arcam; 3D Amsterdam heeft speciaal voor deze tentoonstelling een waterlaag toegevoegd aan de digitale kaart van Amsterdam en ShoSho ontwikkelde een geanimeerde storyline als introductie op de tentoonstelling.

De tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen’ is geschikt voor mensen en gezinnen uit Amsterdam en omgeving die zich willen verdiepen in de wereld van het water in de stad, maar ook voor ruimtelijke ontwerpers, ingenieurs en beleidsmakers die kennis en inzichten willen opdoen en delen.

Familieactiviteit

Voor gezinnen is er een Waterbox om in en rondom Arcam zelf aan de slag te gaan met het thema. In de kist zitten creatieve opdrachten over waterkwaliteit, watersystemen en waterarchitectuur. Stempel je omgeving, experimenteer met bouwen in en op het water of maak zelf een waterpas. Heb je meer tijd? Speel dan het waterspel en test jouw oplossend denkvermogen. Het educatiekistje is het meest geschikt voor bezoekers met kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kom je met een groep of klas en ga je liever samen met een van onze stadsdocenten op ontdekkingstocht? Dat kan natuurlijk ook! Reserveren kan nu via educatie@arcam.nl

Hoe klinkt het Oosterdok?

Bij Arcam presenteer mediakunstenaar Marco Barotti het werk Clams als onderdeel van de tentoonstelling. Clams is een serie kinetische geluidssculpturen die reageren op data over de waterkwaliteit.

“We plaatsen de sensor in het Oosterdok, we verzamelen een paar uur lang data over de kwaliteit van het water, en wat je ziet en hoort is een poëtische herinterpretatie van de plaatselijke waterkwaliteit”.

Tickets

Toegangsprijzen 2022:

Vanaf 1 juni  2022 heft Arcam entree tot het bezoeken van de galerie en de tentoonstellingen

Volwassenen: € 4,00
Studenten: € 2,00
Entree 0-12 jaar: € 0,00
Entree 12-18 jaar: € 0,00
Entree begeleider bezoeker met beperking: € 0,00

 

 

Met dank aan

3D.Amsterdam (Wietse Balster en team), AdamNet (Frank Meijer), Amsterdam Rainproof (Lotte Lalleman, Kasper Spaan), Amsterdam Time Machine (Julia Noordegraaf, Daan Groot), Barcode architects, Beelen CS, D66, Ossip van Duivenbode, Gemeente Amsterdam – Ruimte en Duurzaamheid, Het Nieuwe Instituut, Hogeschool van Amsterdam (Marianna Bonellou, Gonçalo Melo, Nina Post, Nupur Priya, Martijn de Waal), IABR – Atelier Dordrecht, Ranjith Jayasena, Sjoukje Kloostra, Folkert Meijer, Jolein Melis, Metropoolregio Amsterdam – Resilience by Design, OBA (Ruud Yap, Marc Vos), One Architecture (Lot Locher, Bart Aptroot), Other Spheres (Karlijn Besse, Stephanie Tseggai), Anna Peschier, ROM Klimaatadaptatie, Ruben Snitselaar, Space&Matter, Studio KU+, De Toren van Klinker, Waternet (Anne Schopman, Hilga Sikma, Annemieke Compagnen en vele anderen), Waterstudio.NL, Thijs de Zeeuw, VenhoevenCS, ZJA

Met financiële steun van Waterschap Amstel Gooi en Vecht, het European Media Art Platform (EMAP) medegefinancierd door de Europese Unie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam en alle sponsors van het 5D ExpoLab

Website by HOAX Amsterdam