Wandel mee door de Van der Pekbuurt op zondag 10 december tijdens de lancering van een nieuwe audiotour, die ook geschikt is wandelaars met een visuele beperking.
Voor wie blind of slechtziend is kan het moeilijk zijn om in de stad te navigeren, laat staan een architectuurtour te volgen. Met deze nieuwe audiowandeling krijg je, of je nu ziend bent of een visuele beperking hebt, een architectonische ervaring door de onlangs gerenoveerde Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord.
Onderaan de pagina vind je informatie over de toegankelijkheid van de wandeling.
Deze wandeling is gemaakt vanuit het thema ‘Architectuur voor iedereen’, in co-productie met New Pack, en medegefinancierd door Bartiméus Fonds.
Over de Audiotour
Voor wie is de van der Pekbuurt ontworpen, door wie wordt deze vandaag de dag gebruikt en welke ontwikkelingen zorgen voor veranderingen in deze bijzondere wijk? Opzoek naar antwoord op deze vragen nemen gidsen Vincent Bijlo en Thomas Schellens jou mee op reis door de buurt en ontmoet je oude en nieuwe bewoners.
Een van die bewoners is architect Bas van Vlaenderen, die alles weet over de architectonische achtergrond en dit graag met je deelt. De buurt is een beschermd dorps- en stadsgezicht en het historische karakter werd zo goed als mogelijk behouden tijdens de renovatie in 2015. Tot in detail is het oorspronkelijke straatbeeld in ere hersteld, te zien én te voelen aan onder meer de deuren en de gemetselde tuinmuurtjes.
Thomas is Vincent’s ogen tijdens deze wandeling omdat Vincent blind is. Hij omschrijft wat er allemaal te zien is op de 12 stop-punten van de podwalk. Hierdoor kunnen ook blinde- en slechtziende wandelaars een beeld krijgen van hoe dit prachtige ‘dorp in de stad’ eruitziet. En, welke rol spelen geluid en geur eigenlijk bij het beleven van een stad? Debby Marchena vertelt over haar ervaringen in de buurt als slechtziende bewoner, we ontmoeten ondernemers, horen waarom de pleinen en de kerk zo speciaal zijn en eindigen op….een geheime plek!
Wat gaan we doen in 2024
In 2024 kan deze do it yourself podwalk op ieder moment worden gewandeld.
Nederlandse Gebarentaal & 3D Prints
Dat kan dán ook d.m.v. video’s in Nederlandse Gebarentaal + geschreven tekst, en er komen 3d prints van gebouwen om te voelen voor blinde en slechtziende wandelaars.
Daarnaast vinden op geplande data ook groepswandelingen met begeleiding plaats, waarin we ook de wandelroute tussen de stoppunten live kunnen voorzien van audiodescriptie voor blinde en slechtziende wandelaars. De jaarplanning wordt binnenkort bekend gemaakt via de social media kanalen van New Pack inclusion creators (Linked in en Instagram) en op de website van Arcam.
Praktische info
Winterwandeling door Van der Pekbuurt
Tijd: ontvangst: 13.45 | vertrekt 14.00 uur stipt
Duur: circa 2 uur
Verzamellocatie: Van der Pekplein, Amsterdam Noord
Borrel: Na afloop ben je welkom in buurthuis Van der Pek voor een drankje.
Adres buurthuis Van der Pek: Heimansweg 33, 1031 TZ Amsterdam
Audio: Neem je eigen telefoon met internet en oortjes/koptelefoon mee om de wandeling te kunnen volgen.
Tickets: Regulier €5,- / stadspashouders: € 0,-
Ben je niet in de gelegenheid om dit bedrag te betalen, of heb je geen stadspas, geef je dan gratis op via het reserveringsformulier hier
Routebeschrijving: Kijk op Google Maps voor een routebeschrijving vanaf jouw vertrekpunt: Klik hier voor het verzamelpunt
Toegankelijkheid
- Audiodescriptief ingesproken (let op: exclusief de routes tussen de stop punten. Op elk stop punt start een nieuw audio fragment).
- De route kan per rolstoel afgelegd worden, hoewel er her en der wél iets omgereden moet worden om een stoepje op en af te komen, zo ondervond Thomas.
- Indien zelfstandig navigeren tijdens de live wandeling op 10 december niet kan, kunt u een gratis begeleider mee. Hiervoor bestelt u een gratis begeleidersticket via de website.
- De podwalk is ná 10 december op eigen gelegenheid te wandelen op een zelfgekozen tijdstip. De lanceringsdatum wordt nog bekend gemaakt.
- Op de route zijn er meerdere bankjes om te rusten. Deze staan aangegeven op een kaart die binnenkort gepubliceerd wordt.
- Rolstoeltoegankelijk toilet (tijdens kantooruren open) kan gebruikt worden in het gebouw van speeltuin Volewijk. Deze ligt op de route tussen stoppunt Lupineplein en Oleanderstraat. Adres rolstoeltoegankelijk toilet: Heimansweg 33.
- Een tweede rolstoeltoegankelijk toilet vindt u in hotel/café Bunk, dat is stoppunt ‘Sint Ritakerk’ (adres: Hagedoornplein 2. en mag gebruikt worden door gasten van het café.
- De audio is zo opgenomen dat blinde en slechtziende wandelaars een beeld krijgen van de visuele info over de buurt. De route gaat langs stoppunten waar de volgende audio gestart kan worden. De wandelaar navigeert zelf naar het volgende stoppunt. Straatnamen van die routes tussen de stoppunten zijn steeds beschikbaar in losse audiofragmenten. Tijdens de groepswandeling op 10 december wijzen wij de weg.
- Deze wandeling is gemaakt vanuit het thema ‘Architectuur voor iedereen’.
- De podwalk kan later dit jaar worden gevolgd door video’s in Nederlandse Gebarentaal-door Boaz Blume én in geschreven tekst. Er komen 3d-prints van gebouwen om te voelen voor blinden en slechtzienden. We zullen meerdere groepswandelingen organiseren met een live-gids, die ook de routes tussen de stoppunten voorziet van live audiodescriptie en wandelaars laat voelen aan gebouwen.