Tentoonstelling Amsterdamse Architectuurprijs 2024

29.03—
30.06.24

Arcam

In aanloop naar de feestelijke uitreiking van de Amsterdamse Architectuurprijs 2024 licht Arcam alle tien nominaties uit in een tentoonstelling met fotografie en voelobjecten. Maak kennis met de tien projecten die kans maken op de titel ‘beste gebouw van Amsterdam’ of kom na de bekendmaking meer te weten over de winnaars van de vakprijs en de publieksprijs.

De tentoonstelling is te bezoeken van 29 maart t/m 30 juni 2024.

Over de Amsterdamse Architectuurprijs

Wat is het beste gebouw van Amsterdam? Elk  jaar belonen een vakjury en een publieksjury het gebouw dat naar hun mening het meest inspirerende gebouw van Amsterdam is. Dit jaar wordt de AAP voor de 17e keer uitgereikt. Elk jaar dingen tien gebouwen mee naar de prijs.

 

Arcam en de Arcam Programmaraad hebben deze projecten gekozen uit circa 120 gebouwen die in 2023 zijn opgeleverd. We hebben vooral gekeken naar architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit, het programma, innovatieve typologie, vooruitstrevende ambities, spreiding over de stad en of ze een belangrijke toevoeging aan de stad zijn.

Wat opviel in de gebouwen die afvielen, was de verschraling en de dominantie van spreadsheets en bouwenveloppen. In een tijd waarin bouwen steeds duurder wordt, worden woningen steeds kleiner, neemt de kwaliteit van materialen, afwerkingen, buitenruimte en collectieve ruimte af.

Deze tien projecten laten zien dat het wel kan: goede, originele gebouwen ontwerpen voor (toekomstige) Amsterdammers met aandacht voor duurzaamheid, leefkwaliteit en betaalbaarheid. De selectie verbeeldt wat voor een stad Amsterdam moet zijn: een duurzame, eerlijke, betaalbare, gezonde en mooie stad.

We zien drie trends. Bij kantoorgebouwen en werkplaatsen in de stad is circulariteit en hergebruik een belangrijk thema. In de woningbouw wordt veel geëxperimenteerd met efficiënte plattegronden en nieuwe woonvormen. En in gemengde projecten is de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten een belangrijk aandachtspunt.

Welk gebouw spreekt jou het meeste aan? En waarom? Welk gebouw mis je in deze selectie? De winnaar wordt op donderdag 25 april bekendgemaakt.

De AAP 2024 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Website by HOAX Amsterdam