Vierde Van der Vlislezing 2023 met wethouders Marjolein Moorman en Hester van Buren

19.09.23

20:00
Stadsarchief Amsterdam

Hoe kunnen wethouders na gewonnen verkiezingen een nieuw politiek speerpunt meerjarig op de agenda krijgen? Kansengelijkheid werd in 2022 het thema waar zowel de gemeentelijke organisatie als de begroting op werd toegespitst.

 

 

Programma

Wethouders Marjolein Moorman (Onderwijs en Jeugd) en Hester van Buren (Financiën en Organisatie) geven vanuit het Stadsarchief op dinsdagavond 19 september gezamenlijk de vierde Van der Vlis-lezing in de vorm van een tweegesprek over kansengelijkheid.

Het tweegesprek wordt geleid door Barbara Kathmann (Tweede Kamer lid PvdA, voorheen Wethouder Economie, Wijken, Participatie & Digitaal in Rotterdam van 2018-2021).

Verder op het programma:

  • Petra Brouwer en Tim Verlaan over de sociaal-ruimtelijke context en agenda van het compacte stad beleid
  • Laura Lubbers over haar sociaal-historisch onderzoek naar alleenwonende vrouwen in Amsterdam.

Moderator van de avond is Indira van ’t Klooster, directeur van Arcam.

De wethouders wordt onder andere gevraagd te reflecteren op de bestuursperiode 1978-1990, toen het beleid voor een compacte stad in reactie op het naoorlogse overloop- en cityvormingsbeleid succesvol werd uitgevoerd met behoud en herstel van bestaande wijken, in- en aanbreiding en bewonersparticipatie.

Over de Van der Vlislezing

De jaarlijkse Van der Vlis-lezing is onderdeel van een thematische biografie-project over de compacte stad en Michael van der Vlis, die van 1978 tot 1990 in Amsterdam wethouder Ruimtelijke Ordening en verkeer was.

Het onderzoeksproject wordt onder auspiciën van onze stichting Vrienden van het Stadsarchief uitgevoerd door architectuur- en stadshistorici Petra Brouwer en Tim Verlaan en hun studenten. Een voortgangsrapportage van het onderzoeksproject is een vast onderdeel van de jaarlijkse lezing. De afgelopen jaren reflecteerden (oud-)wethouders Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening), Egbert de Vries (Verkeer) en Rutger Groot Wassink (Democratisering) op hun eigen beleid in relatie tot het ideaal van de compacte stad.

Praktische info en tickets

Datum: dinsdag 19 september 2023
Tijd: zaal open 19.30 uur | Aanvang 20.00 uur
Locatie: Stadsarchief Amsterdam, Koningszaal, 3e etage
Adres: Vijzelstraat 32 | Stadsarchief
Openbaar Vervoer: Metro 52 halte Vijzelgracht of Rokin, Tram 24 halte Muntplein.

Tickets: € 9,-

Voor Vrienden van het Archief is de toegang gratis.  Reserveren via vrienden.stadsarchief@amsterdam.nl

Website by HOAX Amsterdam