Winterlezing #3 Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC – Thema Zorg

Winterlezingen 2023: Toegang tot Amsterdam

14.02.23

20:00—21:30
Lieven de Key HQ
Vijf projecten als entree van de stad

In 2023 bespreken we vijf nieuwe en langverwachte projecten in Amsterdam die als blikvangers de toegang vormen tot een wijk of gebied. Maar hoe toegankelijk zijn deze prominente entreegebouwen voor mensen met een beperking?

Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC
Temp.architecture, Studio Nuy Van Noort en Studio Blad

Tot voor kort was de locatie AMC van het Amsterdam UMC een gesloten bolwerk dat zich afkeerde van de stad. Het ontwerp van Temp.architecture en Studio Nuy Van Noort opent het gesloten, institutionele gebouw naar zijn omgeving en herdefinieert daarmee de positie van het ziekenhuis van een introverte, medische machine tot een stimulerende en gastvrije ontmoetingsplek midden in de 21e eeuwse samenleving.

Door te parkeren in een parkachtige omgeving – en niet in bijvoorbeeld een parkeergarage – ontstaan er mooie routes door het groen voor voetgangers en mensen met rollator van de auto naar de hoofdentree.

Voetgangers lopen gemakkelijk van het OV knooppunt naar de hoofdentree, waarbij ze eerst een brugdek passeren en dan terecht komen op een dijklichaam dat parallel ligt aan de lijnen in het park

Het groen in het entreepark van Studio BLAD vermindert luchtvervuiling, dempt geluidshinder, kalmeert bij stress en verkoelt in warme periodes. Bezoekers en medewerkers worden hier gestimuleerd om te bewegen en hun zintuigen te laten prikkelen door de geuren en geluiden van buiten. De vrijliggende, obstakelvrije fiets- en voetpaden stimuleren tot wandelen en fietsen. Het park is toegankelijk voor rolstoelers en bedlegerige patiënten.

Architectuur voor Iedereen

De lezingenreeks is ook de aftrap van het jaarthema van Arcam: Architectuur voor Iedereen. In het panelgesprek na de lezing bespreken we met ervaringsdeskundigen en experts hoe er in het ontwerp rekening is gehouden met fysieke toegankelijkheid. Wat kom je tegen als ervaringsdeskundige bij een projectbezoek? Welke maatregelen zijn er genomen om het entreegebied van het AMC zo toegankelijk mogelijk te maken?

Voorafgaand aan de lezing ontmoeten ervaringsdeskundige moeders van het Moedernetwerk Amsterdam (moeders van kinderen met een beperking) en Frank van Zuilekom van Studio BLAD elkaar voor een rondleiding door het park en de entree.

Tijdens het panelgesprek delen zij hun ervaring en tonen we een video van het bezoek.

Sprekers

Tom Bergevoet (temp.architecture) en Maartje Nuy (Studio Nuy Van Noort) geven een lezing over het ontwerp van het Paviljoen.

Panelgesprek over de toegankelijkheid van het Entreepark en het Paviljoen

Met Emile Spek, Algemeen Directeur Huisvesting Vastgoed & Techniek Amsterdam UMC en opdrachtgever; Frank van Zuilenkom (Studio Blad), ontwerper van het Entreepark, en Leila Badaou, coördinator van het Moedernetwerk Amsterdam voor moeders van kinderen met een beperking.

Praktische info en tickets

Alle Winterlezingen worden gehouden vanuit het nieuwe hoofdkwartier van woningcorporatie Lieven de Key.

Winterlezing #3 Entreepark en paviljoen Amsterdam UMC – Thema Zorg
Datum: dinsdag 14 februari 2023
Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur
Gratis koffie en thee tijdens inloop
NB: na aanvang van de lezing is het niet meer mogelijk om de zaal in te komen.
Adres: Lieven de Key HQ, Hoogte Kadijk 179-189, 1018 BK Amsterdam
Toegankelijkheid: De locatie is rolstoeltoegankelijk. Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om dit evenement bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl
Tickets per lezing: € 15,- Regulier / € 10,- Student / We Are Public-leden gratis

Tickets zijn verkrijgbaar via de ticketbutton rechtsboven aan de pagina

Website by HOAX Amsterdam