Winterlezingen #2 Leefbaarheid en bereikbaarheid

Winterlezingen 2022: Sluisbuurt in uitvoering

20.01.22

15:00—17:00
Perdu
Tijdens de Winterlezingenreeks van 2022 staat de ontwikkeling en uitvoering van de Sluisbuurt centraal.

Fysieke beweging en fietsen is centraal gesteld in het ontwerp van PATCHWORK van Barcode Achitects en krft, met het oog op de toekomst en gezond leven. Dit komt onder andere terug in de Rode Loper, een fietsstraat die het blok in leidt naar de fietsenstalling, als verlengde van de openbare ruimte. In de plint is ruimte voor kleinschalige bedrijven en functies, zoals een fietscafé, een buurtdeli, co-working spaces, een SuperSupermarkt, eetstalletjes, een bakkerij en een sportschool. PATCHWORK wordt een van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige Sluisbuurt. Het gebouw bestaat uit delen met verschillende hoogtes en ligt in het hart van de Sluisbuurt, waar de hoofdassen van de wijk naar de stad en omgeving elkaar kruisen.

In de Sluisbuurt zijn hoge ambities geformuleerd voor de bereikbaarheid. De parkeernorm is laag en het gebruik van openbaar vervoer, de fiets en wandelen wordt zo veel mogelijk gestimuleerd. Maar dit is natuurlijk niet uniek voor de Sluisbuurt. Expert op het gebied van fietsen en openbaar vervoer, Saskia Kluit, zal ingaan op het belang van fietsen, fietsverbindingen en ov-verbindingen naar nieuwe buurten en hoe je deze verbindingen succesvol maakt.

 

Programma

15.30 – 15.35  Start programma: Introductie en welkom door Indira van ’t Klooster (Arcam)
15.35 – 16.05  Lezing Patchwork: Caro van de Venne (Barcode Architects) en Oscar Vos (Krft)
16.10 – 16.30  Groter perspectief: Hoe waarborg je een goede bereikbaarheid van en naar een nieuwe autoluwe buurt, via openbaar vervoer en fiets? – Saskia Kluit (voorzitter van ROVER en Eerste Kamerlid voor GroenLinks).
16.30 – 17.00  Panelgesprek met moderator, Stephan Valenta (Gebiedsregisseur Amsterdam voor het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit van de Vervoerregio Amsterdam), Caro van de Venne (Barcode Architects), Oscar Vos (Krft), Saskia Kluit (voorzitter van ROVER en Eerste Kamerlid voor GroenLinks) en aanvullingen van Mirjana Milanovic (Stedenbouwkundig ontwerper) en Burton Hamfelt (supervisor Sluisbuurt).

 

 

Tickets

De Winterlezingen worden gehouden vanuit Perdu aan de Kloveniersburgwal 86 in Amsterdam. Vanwege de coronamaatregelen wordt het programma online uitgezonden.
Vanuit huis of kantoor meekijken? Volg de livestream!

Tickets:
Tickets voor livestream: € 5,-
Voordelig livestream passe-partout: € 20,-

 

Website by HOAX Amsterdam