Workshop More Than Human

Op fieldtrip in Holendrecht

30.01.24

13:00—18:00
Groene Hub Holendrecht

Arcam en Team W. nodigen ontwerpers, ontwikkelaars, corporaties, onderzoekers, planmakers, buurtontwikkelaars en groenbeheerders uit om deel te nemen aan de hands-on Workshop More Than Human op dinsdag 30 januari van 13.00 tot 17.30 uur, waarbij kennisuitwisseling, het in kaart brengen van perspectieven dialoog en nieuwe manieren van kijken centraal staan.

De workshop met fieldtrip vindt plaats vanuit Holendrecht, de buurt waar Rooted Urbanism onderzoek heeft gedaan naar de ecologie van het centrumgebied van de wijk in Amsterdam Zuidoost.

 

 

"Imagine if a developer, eying open land for a shopping mall, had to ask the goldenrod, the meadowlarks, and the monarch butterflies for permission to take their homeland.”
Robin Wall Kimmerer in The democracy of Species

Dit resulteerde in de More Than Human kaart. Deze zachte kaart is een getekend visueel verslag van fieldtrips met een ecoloog naar Holendrecht. De kaart omvat ontdekkingen, inzichten en waarnemingen die tijdens de wandelingen ter sprake kwamen.

De More Than Human kaart is onderdeel van een veelomvattender ontwerpend onderzoek genaamd Rooted Urbanism dat zich concentreert op de vraag: “hoe kunnen we bestaande buurten ontwikkelen vanuit wat er al is?”

De workshop biedt een middag speculatieve gebiedsontwikkeling met Edith Winkler, Nadia Pepels en André de Baerdemaeker. Casus: het centrumgebied van Amsterdam Holendrecht. De centrale vraagstelling is: Hoe zouden we dit gebied ontwikkelen als de belangen van de more than human stadsbewoners als gelijkwaardig worden beschouwd aan die van de human stedeling? Hoe zou je de transformatie van deze buurt aanpakken als niet in de eerste plaats financieel maar ecologisch rendement de belangrijkste waarde zou zijn? Wat is daarvoor nodig? Tijdens deze middag  verschuiven we ons perspectief ten opzichte van de natuur: van bazige eigenaar en overheerser tot gelijkwaardige partner en caretaker.

Na afloop van de workshop ontvang je de belangrijkste lessen van de middag als toolkit voor het verbeteren van buurten vanuit een holistische kijk.

Belang voor architecten

Als architect zit je vaak achteraan in het proces. Alle randvoorwaarden liggen vast en je kunt daardoor beperkt nog iets doen. Daarnaast is er vaak geen ruimte voor onderzoek.

De insteek voor deze workshop is om juist met stakeholders voorin het traject in gesprek te gaan vanuit een ontwerpende en onderzoekende blik. Juist in dat stadium kan het verschil worden gemaakt omdat daar de randvoorwaarden voor planontwikkeling worden bepaald.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 30 januari 2024
Tijd: van 13.00 – 17.30 uur. Borrel van 17.30 – 18.00 uur
Locatie: De Groene Hub in Holendrecht
Adres: Holendrechtplein 44, 1106 LP Amsterdam

Kosten: 50,- Euro excl BTW
Aanmeldprocedure: zie hieronder

Workshopgevers
  • Edith Winkler – Team W. architect, initiator en onderzoeker Rooted Urbanism en moderator Workshop More Than Human.
  • Nadia Pepels – Team W. architect, onderzoeker Rooted Urbanism en auteur zachte kaart
  • André de Baerdemaeker – Ecoloog bij Bureau Stadsnatuur en adviseur Team W.
  • Daphne Bouman – Arcam, curator van de tentoonstelling Slow How – Ruimtelijke onthaasten 
Aanmelden
  • Meld je aan bij Arcam programmamaker Daphne Bouman per mail naar daphne@arcam.nl
  • De kosten voor deelname zijn 50 Euro exclusief btw. (ticketlink volgt na bevestiging workshop en deelname)
  • Er zijn 12 plekken beschikbaar, deelname is op basis van wie zich als eerste aanmeldt
  • Enkel bij voldoende aanmeldingen zal de workshop doorgaan
  • Voor vragen kun je terecht bij Daphne Bouman
Website by HOAX Amsterdam