A Feminist Spatial Practice
Afaina de Jong, oprichter van Amsterdams architectenburo AFARAI, neemt je vanaf november 2020 als nieuwe Architect in Residence bij Arcam mee in haar zoektocht naar feminist practice in de Amsterdamse architectuur.
Wat is feminist practice en welke waarden liggen daaraan ten grondslag? Waarom is het belangrijk voor de hedendaagse (Amsterdamse) architectuur en hoe implementeer je het als architect in je manier van werken?
Luister
Een podcast over feministische theorie in relatie tot architectuur.
Architect in Residence Afaina de Jong gaat in gesprek met de drie auteurs die zijn besproken in de Feminist Spatal Practice Book Club: Leslie Kern (Feminist City), Brady Burroughs (Ahmed for Architecture Students) en Nirmal Puwar (Space Invaders).
Lees
Interviews in Het Parool en NRC
‘De oudere, witte man bouwde de stad’
Journalist en kunstkenner Edo Dijksterhuis gaat voor Het Parool in gesprek met Architect in Residence Afaina de Jong over de rol van feminisme in de architectuur. “Als ik door Amsterdam loop, realiseer ik me dat 99 procent van al het gebouwde is ontworpen door oudere, witte mannen. Wat architectuur is of hoort te zijn, wordt nog steeds bepaald door een clubje geprivilegieerden, die zich gesteund door welvarende ouders onbetaalde stages bij topbureaus kunnen veroorloven en kunnen investeren in een eigen bureau.”
Architect en onderzoeker Afaina de Jong heeft de wind in de zeilen met haar onderzoek als Architect in Residence naar de betekenis van een feminist practice en de rol van feminisme in de architectuur. NRC ziet dat ook: “Haar denken en doen passen bij de tijdgeest, waarin protestbewegingen als #metoo en Black Lives Matter aan een samenleving in flux hebben laten zien dat veel mensen zich in de status quo niet gehoord voelen. „Mijn doel is om met mijn werk verandering teweeg te brengen. De ene opdracht na de andere aanstelling vallen haar dan ook toe.”
‘Mijn doel is verandering teweeg te brengen’