Jacopo Grilli – The Sensitive City

Architect in Residence #1 van 2024

14.02.24 Arcam

Arcam heeft Jacopo Grilli en zijn teams geselecteerd als de eerste Architect in Residence van maart tot juni 2024 uit een totaal van 14 voorstellen voor de Open Oproep voor twee nieuwe Architecten in Residence dit jaar. Jacopo vormt zijn onderzoek met de steun en bijdrage van T.O.P. Office (Luc Deleu) (BE) + Amit Gur (NL/BE) + Anita de Franco (IT) + Rebecca Wijnruit (NL).

In het streven van Amsterdam om een meerkernige stad te worden, wil ik de zintuigen gebruiken om de centra te herkennen die de stad ontwerpt en fenomenologisch genereert. Er is namelijk een verschil tussen intentie en voltooiing, actie en oorzaak. Het onderzoek wil een brug slaan en bemiddelen tussen de traditionele en huidige ontwerptools met een nieuw perspectief dat zintuigen, het lezen van fenomenen en interpretatie kunnen bieden.

Als stedenbouwkundige ben ik geïnteresseerd in het evalueren van de kwaliteiten van bepaalde stedelijke ruimtes het registreren en observeren van sensaties die de bewoners ervaren. Als multidisciplinair kunstenaar ben ik ervan overtuigd dat de synesthesie tussen kunstdisciplines de enige manier is om die sensaties weer te geven.

Er staan meer dan vijf zintuigen ten dienste van ons menselijk lichaam: thermoceptie kan bijvoorbeeld de overgang tussen een buiten- en binnenruimte waarnemen. Maar ook variatie in gevoelens: angst voor een bepaalde ruimte of enthousiasme voor een andere ruimte met een landschappelijk uitzichtpunt. Dit zijn enkele van de kenmerken die ik in de stad in kaart wil brengen, om “ideale” omstandigheden voor stedelijke centra te detecteren.

 

Tactiele excursies

Met de steun en bijdrage van Luc Deleu en T.O.P. Office in Antwerpen, zal ik een programma creëren van tactiele excursies en het in kaart brengen van de stad door combinaties van visuele, tactiele, thermische, auditieve en performatieve kunsten. Het eindresultaat zal een tentoongestelde reportage zijn van deze ervaringen die de stad zal voorzien van een verzameling van sferen die de stad kan genereren.

Website by HOAX Amsterdam