Het selectiecomité, bestaande uit Kuba Jekiel, Marjolein van Eig en Marisa Cortright, heeft Jacopo Grilli en Carolien Schippers geselecteerd, die volgens hen zowel uitblonken in originaliteit als actualiteitswaarde. ‘We vinden hun verbinding met zowel de ontwerpuitdagingen in de stad als hun specifieke connecties met Arcam als platform erg waardevol. De inhoud van de voorstellen is grondig, to-the-point en zeer origineel. We kijken uit naar de uitkomst en de impact van deze residenties op het publieke debat in de stad en de ontwerpgemeenschap.’
Arcam kijkt terug op een succesvolle Open Oproep, die reacties uit de hele wereld ontving. Er werden partnerschappen gevormd met architecten en onderzoekers uit België, Colombia, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Amerika. De helft van de voorstellen kwam van jonge en opkomende talenten, de andere helft van architecten in het midden en het einde van hun carrière. Ze waren allemaal verbonden met een grote verscheidenheid aan specifieke locaties in de regio Amsterdam, variërend van het stadscentrum tot Zuidoost, IJburg, Zuidas en Nieuw-West. Ze zijn allemaal van hoge kwaliteit en behandelen tal van ontwerpthema’s, zoals architectonische typologieën en plattegronden, de 30 kilometer stad, de polynucleaire stad, afvalbeheer, AI, het bouwen van gemeenschappen en persoonlijke ervaringen.
Architect in Residence #1 Jacopo Grilli
Projecttitel: The Sensitive City
Architect in Residence: Jacopo Grilli (IT)
Samenwerkingspartners: TOP Office (Luc Deleu) (BE) + Amit Gur (NL/BE) + Anita de Franco (IT) + Rebecca Wijnruit (NL)
Samenvatting: Dit project richt zich op het verkennen van de zintuiglijke kwaliteiten van stedelijke ruimtes in Amsterdam. Door de sensaties die door bewoners worden ervaren te registreren en te observeren, streeft het project ernaar om de kwaliteiten van stedelijke ruimtes vanuit een nieuw perspectief te belichten. Door multidisciplinaire samenwerking, waaronder visuele, tastbare, thermale, auditieve en performatieve kunsten, streeft het project ernaar een alomvattend begrip van de atmosferen van de stad te creëren. Het uiteindelijke resultaat zal een tentoongestelde reportage zijn die inzicht geeft in de zintuiglijke ervaringen van stedelijke omgevingen.
Gedetailleerde informatie over dit onderzoek vind je via de button.
Architect in Residence #2 Carolien Schippers
Projecttitel: Cityguide to Waste – Amsterdam Wastescapes
Architect in Residence: Carolien Schippers (NL)
Samenwerkingspartners: Romea Muryn en Francisco Lobo (Locument, PT/UK/PL)
Samenvatting: Dit project heeft tot doel licht te werpen op afvalplaatsen binnen de stad die vaak over het hoofd gezien worden. Door de ruimtelijke praktijken met betrekking tot afvalbeheer te onderzoeken, streeft het project ernaar om bewustwording te creëren bij zowel professionals als het grote publiek. Het doel is om een speculatieve stadsgids te creëren die verborgen afvalruimtes verkent en reflectie aanmoedigt over onze relatie met afval en de mogelijke ontwerpingrepen om afvallandschappen te transformeren.
Gedetailleerde informatie over dit onderzoek vind je via de button