Buitenkans! Drie plekken voor opiniemakers en discussieaanjagers in de AAP-BUS 2024

Amsterdamse Architectuurprijs 2024

20.02.24 Arcam

DE BUS ZIT VOLGEBOEKT!

Tijdens de jurydag van de Amsterdamse Architectuurprijs reed vorig jaar voor het eerst de nu al legendarische “Tweede Bus” mee. Op 14 maart 2024 is de jury van 2024 opnieuw op pad. Deze dag geeft een uniek inzicht in wat er in een jaar is opgeleverd, met welke ambities en onder welke omstandigheden. Het zou jammer zijn om niet meer mensen de unieke kans te bieden om die dag mee te maken. In de Tweede Bus zitten beslissers, ontwerpers, journalisten en ontwikkelaars.

We hebben drie plaatsen gereserveerd voor mensen in de stad die een belangrijke rol vervullen in de discussie over kwaliteit in de stad. Mensen die we misschien (nog) niet kennen, of waar we niet aan gedacht hebben, maar die zich heel druk maken over de leefbaarheid van Amsterdam. Voel je je aangesproken? Meld je aan met enkele regels motivatie!

AAP als belangrijke graadmeter

Elk jaar organiseert Arcam de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP). Uit circa 100 projecten selecteert de Programmaraad er 10. Een vakjury en een publieksjury kiezen een winnaar. De jurydag, de debatavonden die daarop volgen, en de prijsuitreiking als feestelijk slotakkoord worden goed bezocht en druk besproken. Het is altijd een van de hoogtepunten van het jaar.

De jury’s bezoeken op één dag alle tien gebouwen, en overal staan de architect als de opdrachtgever klaar om toelichting te geven. Daarmee is de prijs ook een belangrijke graadmeter van wat er speelt in de bouwsector en de politiek, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur, en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan.

Om die inzichten met meer mensen te delen, reed vorig jaar voor het eerst een Tweede Bus achter de jurybus aan. Het werd een groot succes. Zonder de stress en de verantwoordelijkheid van de jury’s in de eerste bus ontstonden in de Tweede Bus intense gesprekken tussen directeuren van corporaties, ontwikkelaars en raadsleden, werden inzichten gedeeld en een bredere context besproken van de soms wel, soms nog niet bekende gebouwen.

Wie zoeken we?

Dit jaar nodigen we een mix van beslissers uit, aangevuld met opiniemakers en discussieaanjagers. Het aantal plekken is beperkt en de dag is lang (een deel van de dag meedoen is niet mogelijk). We zorgen voor lunch, versnaperingen en touroperators die jullie begeleiden, zowel mentaal als fysiek. Het is een zware, intense dag, maar ook een uitgelezen kans om op een informele en informatieve manier nader in gesprek te gaan met de bouwwereld, de uitdagingen en ambities in het algemeen, en welke thema’s daarbij (meer) aandacht verdienen.

Wat vragen we van jou?

De Tweede Bus is geheel gratis. Als bescheiden tegenprestatie vragen we je bijdrage aan het gesprek in de bus, en (aan wie zin heeft) om op 11 april van 20.00 tot 22.00 uur in Pakhuis de Zwijger te reflecteren op wat je hebt gezien, gehoord en geleerd, en wat dat zegt over de bouwcultuur in Amsterdam.

Meld je aan!

Snelle beslissers melden zich met motivatie voor de “Tweede Bus 2024 op 14 maart 2024 van 9.00 tot 18.00 uur” via het aanmeldformulier. Start- en eindpunt bij Arcam.

Deadline aanmelden: zondag 25 februari
Selectie bekend: maandag 26 of dinsdag 27 februari.

Website by HOAX Amsterdam