Nieuw Amsterdams Bureau: Beyond Space

#4

11.04.24 Arcam

In 2021 inventariseerde Arcam de nieuwe partners bij 15 grote Amsterdamse architectenbureaus in de afgelopen vijf jaar. Zo maakten we kennis met 33 nieuwe partners. Maar niet iedereen kiest voor een rol binnen een bestaand bureau. Een eigen bureau geeft immers veel vrijheid, meer zichtbaarheid en meer invloed op wat je belangrijk vindt in de architectuur. In deze reeks presenteren we de komende periode een tiental nieuwe bureaus die de afgelopen jaren zijn opgericht.

Het interdisciplinaire Beyond Space vertelt over hun oprichting en visie.

Omschrijf je bureau

Beyond Space bevindt zich op het snijvlak van meerdere disciplines zoals interieur, architectuur en productontwerp. Dit uit zich ook in onze veelzijdige opdrachtenportefeuille. Zo werken we aan interieur- en transformatie-opdrachten tussen de 500 en 9.000m2, voor opdrachtgevers als Schiphol en Brouwerij ’t IJ, maar ook aan klassieke architectuuropdrachten zoals een mixed-use blok in Sluisbuurt, samen met Powerhouse Company. Ook hebben we een eigen kantoormeubelcollectie, Boring Collection, en werken we aan een aantal zelf geïnitieerde lichtinstallaties en producten zoals een buitenmeubelcollectie van bamboe.

De beste oplossing voor een probleem bevindt zich namelijk zelden binnen de kaders van één discipline
Waarom ben je een eigen bureau begonnen?

Remi Versteeg en Stijn de Weerd waren mede-oprichters van Space Encounters, en in 2021 zijn zij samen met een nieuwe partner, Esther Bentvelsen, Beyond Space gestart om zich nog meer te richten op multidisciplinaire opgaves. De beste oplossing voor een probleem bevindt zich namelijk zelden binnen de kaders van één discipline, en nu de ruimte schaarser wordt zien we dat opdrachten eerder complexer dan simpeler worden.

Het verschil tussen architectuur en interieur is ook totaal arbitrair, maar het heeft er wel voor gezorgd dat de markt grotendeels uit elkaar is gevallen. Gechargeerd gezegd wordt er verwacht da architectenbureaus alleen nog maar dozen tekenen waar interieurbureaus daarna nog iets leuks van moeten maken met een leuk behangetje. Wij denken dat er meer integraliteit nodig is om de hedendaagse complexe ontwerpopgaves op te kunnen lossen.

Dit komt goed naar voren bij ons recent opgeleverde project voor Rijkskantoor Haarlem, in samenwerking met MVSA Architects. Het 12.000m2 brutalistische voormalige FIOD gebouw is getransformeerd van een gesloten pand naar een flexibel, open, uitnodigend kantoor dat contact maakt met de omgeving, waarbij duurzaamheid en circulariteit centraal staat.

Welk project heb je als laatste opgeleverd, ben je het meest trots op of is het bekendst?

Siersema was het eerste project wat we opleverden als Beyond Space en waar onze ontwerpfilosofie sterk in naar voren komt. Het is een kantoor aan het IJ, dat tevens dienst doet als showroom van een high-end interieurontwerper gespecialiseerd in unieke stoffen. Gevraagd om de identiteit van het bedrijf te weerspiegelen, hebben we de kans gegrepen om het interieur te boetseren uit hun weelderige materialen.

We hebben de hele ruimte gevuld met semi-transparante gordijnen, in totaal een kilometer lang, waar we vervolgens de ruimtes hebben ‘uitgesneden’. Door de plooien blijven zichtlijnen over de hele ruimte behouden zonder ooit de connectie met de inspiratie – het water van het IJ – te verliezen.

Aan welk project werk je nu?

We leggen momenteel de laatste hand aan het het Zwitserse woningbouwproject Holliger, innovatieve
gezinswoningen van 100m2 aan de westrand van Bern. Het project maakt deel uit van een herontwikkeling van een voormalige afvalverwerkingscentrale die bestaat uit zes bouwblokken ontsloten via een gemeenschappelijk binnentuin. Naar goed Zwitsers gebruik hebben we als architect ook de gehele binnenkant ontworpen, waaronder het gezamenlijke dakterras, de badkamers en keukens, tot aan het meubilair in het café. Daarnaast zijn we toevallig ook druk met nóg een groot project in Zwitserland: een kantoortransformatie van 8.000m2 voor een grote multinational in Zug.

Website by HOAX Amsterdam