In 2021 inventariseerde Arcam de nieuwe partners bij 15 grote Amsterdamse architectenbureaus in de afgelopen vijf jaar. Zo maakten we kennis met 33 nieuwe partners. Maar niet iedereen kiest voor een rol binnen een bestaand bureau. Een eigen bureau geeft immers veel vrijheid, meer zichtbaarheid en meer invloed op wat je belangrijk vindt in de architectuur. In deze reeks presenteren we de komende periode een tiental nieuwe bureaus die de afgelopen jaren zijn opgericht.
Eva Ventura vertelt over haar missie met haar eigen studio ventura.
Omschrijf je bureau
Met studio ventura probeer ik bij te dragen aan een ruimtelijke leefomgeving en ervaring op een sensitieve en attentieve manier. Ik beschouw de rol van een architect als een bescheiden vertaler van gebruikerswensen en -belangen. Met mijn onderzoeken en ontwerpen probeer ik wat glitter over het leven te strooien en hiermee energieke, positieve en betekenisvolle momenten te creëren. Kenmerkend voor studio ventura is een expressieve visuele stijl die voortkomt uit een aandachtig en scherp gevoel voor zowel subtiele als voor de hand liggende ruimtelijk-menselijke (en soms dierlijke) verhalen. Met studio ventura experimenteer ik met het samenbrengen van architectuur, landschapsarchitectuur, antropologie, interieurontwerp, social design, film en kunst. Hierdoor zijn mijn projecten divers, dynamisch en collectief.
Waarom ben je een eigen bureau begonnen?
De keuze om voor mezelf te beginnen had vooral te maken met creatieve vrijheid, maar misschien ook een beetje activisme. Ik had tijdens mijn studie al het gevoel dat ik misschien niet helemaal paste binnen de bestaande werkwereld van de architectuur, een wereld die voor mij te rigide aanvoelde. Ik had de behoefte om te onderzoeken wat voor een architect ik ben, en daarmee de grenzen op te zoeken van het vakgebied. In mijn eerste jaren als freelancer heb ik veel gewerkt aan vergunningaanvragen voor particuliere opdrachtgevers om zo mijn kennis van toegepaste architectuur te verbreden en mijn architectentitel te behalen. Daarnaast heb ik via fondsen eigen projecten geïnitieerd en geef ik samen met Leeke Reinders het vak ‘The Living City’ aan de TU Delft voor de chair van Urban Architecture.
Welk project heb je als laatste opgeleverd, ben je het meest trots op of is het bekendst?
Naast mijn werk als ruimtelijk ontwerper organiseer ik al een aantal jaren een clubevenement genaamd FOEF. Dit evenement is bedoeld als een creatieve en explosieve avond waarbij bezoekers zich vrij mogen uitdrukken en vrij mogen zijn zichzelf te zijn, te ontdekken en te laten zien. Vanuit hier is er interesse naar de ruimtes van de nacht, van clubs.
Voor Stichting Roodkapje in Rotterdam heb ik in samenwerking met experience designer Emma Hoogenboezem ruimtelijk ontwerpadvies gegeven dat voortkwam uit een workshop waarin we samen met gebruikers gingen ontwerpen. Dit project heeft laten zien hoe ruimtelijk ontwerp in het nachtleven ervoor kan zorgen dat men zich verwelkomd voelt en hoe belangrijk het is om de gebruiker voorop te stellen wanneer je ontwerpt.
Aan welk project werk je nu?
Als vervolg van het project voor Stichting Roodkapje ben ik als studio ventura bezig met een eigen opgezet onderzoek (ondersteund door het Stimuleringsfonds) naar wat wij noemen ‘spatial social safety’. Dit project doe ik samen met Emma en aanstaand architect TJ Rivera. Met dit project onderzoeken we hoe ruimtelijke sociale veiligheid eruit ziet. Hoe vertalen code of conducts, gebruikersbehoeften en andere, meer gevoelsmatige kwesties zich naar de ruimte? Centraal staat het luisteren naar, aandacht hebben voor en opzoeken van nachtelijke clubverhalen via zachte analyses en workshops, om deze op een positieve manier aan te vullen met toegankelijk ruimtelijk ontwerp. Hiermee beogen we bij te dragen aan een veiliger, diverser en inclusiever, nachtclublandschap van Amsterdam. Voor studio ventura stopt ontwerp en ruimtelijk ontwerp dus niet met de val van de nacht!