Terugblik workshop met Radio Voorwaarts

Subjectieve Atlas van Amsterdam

14.12.21 Anne Vera Veen

De eerste workshop voor de Subjectieve Atlas van Amsterdam is een feit! Op woensdag 8 december 2021 komen tien deelnemers op uitnodiging van kunstcollectief Radio Voorwaarts samen in het voormalig gekraakte pand Vrankrijk aan de Spuistraat om Amsterdam op een expliciet subjectieve manier in kaart te brengen. Tijdens de workshop bedenken de deelnemers wat voor ieder van hen een betekenisvol, opvallend of juist onderbelicht fenomeen is dat Amsterdam typeert.

Daarna gaat iedereen aan de slag om dit fenomeen in kaart te brengen: van sociaalgeografische verhoudingen die kunnen worden geïnterpreteerd uit het afval dat door Amsterdammers op straat wordt gezet, het in kaart brengen van de leegstand in de stad, tot de digitale sfeer die onzichtbaar lijkt, maar zich door gigantische datacentra fysiek manifesteert.

 

 

Radio Voorwaarts

Radio Voorwaarts is een collectief voor kunst, tegencultuur en activisme dat zich diep wortelt in Amsterdam. Juist nu er zo’n grote monocultuur heerst in de stad probeert Radio Voorwaarts zich  te manifesteren. Door autonome ruimte te bieden aan deze cultuurmakers die langzamerhand steeds minder ruimte krijgen in de stad. Radio Voorwaarts is ontstaan uit een autonome plek genaamd Voorwaarts. Deze plek bood ruimte aan een nieuwe generatie cultuurmakers in Amsterdam om de handen ineen te slaan.

De groep visuele auteurs die Radio Voorwaarts heeft uitgenodigd, bestaat voor een deel uit leden van Radio Voorwaarts en voor een deel uit mensen met wie zij de laatste tijd hebben samengewerkt of in contact zijn gekomen. Wat ze gemeen hebben, is dat iedereen vanuit een activistisch perspectief naar Amsterdam kijkt. Radio Voorwaarts bestaat uit kunstenaars, filmmakers, muzikanten, academici en schrijvers die als een collectief werken. De academici onder hen zijn minder gewend om zichzelf visueel uit te drukken. Dit project is voor hen dan ook een uitdaging om anders met kennis om te gaan.

“Toen ik de groep moest samenstellen ging ik eerst op zoek naar mensen van wie ik wist of dacht dat ze goed visueel werk konden maken. Maar op een gegeven moment besefte ik dat dit juist tegen de betekenis van de Subjectieve Atlas in gaat. Vandaar dat ik heb geprobeerd het niet te cureren. Het is juist de hoeveelheid aan impulsief verzameld beeldmateriaal die gaat spreken voor Amsterdam. En natuurlijk proberen wij daarin wel het perspectief van Radio Voorwaarts op de stad een beetje door te laten schemeren.”
Robbie Doorman, Radio Voorwaarts
Redactielokaal

De komende weken werken de visuele auteurs hun bijdrage verder uit. De resultaten van dit onderzoek zullen in een openbaar redactielokaal in Arcam en in de publicatie – verwacht in december 2022 – te zien zijn.

Website by HOAX Amsterdam