De Subjectieve Atlas van Amsterdam

Meerstemmige perspectieven op de gebouwde omgeving

26.03.21 Anne Vera Veen
Lancering Publicatie Subjective Atlas of Amsterdam

Al jarenlang verzamelt Arcam beschrijvingen van nieuwe architectuurprojecten in de online Architectuurgids. Deze gids is samengesteld door experts en bevat architectuurhistorische en architectonische beschrijvingen van gebouwen in Amsterdam.

Anno 2021 beseft Arcam dat, naast intrinsieke architectonische kenmerken, ook de sociale context waarin de gebouwde omgeving zich bevindt en de persoonlijke verhalen waar het de achtergrond van vormt, van belang zijn. Met De Subjectieve Atlas van Amsterdam wil Arcam de focus verschuiven van expert knowledge naar een meerstemmige verzameling verhalen, om zo recht te doen aan de verschillende persoonlijke ervaringen van de diverse bewoners en gebruikers die Amsterdam rijk is.

 

Terugblik Workshop #6 met Startblok Elzenhagen
10 juli 2022

Hartje zomer streken we neer in Startblok Elzenhagen voor een workshop met jongeren en jonge statushouders die daar met elkaar wonen en een woonkamer delen. Wat zijn de verschillende subjectieve visies op Amsterdam van deze groep bewoners?

Terugblik Workshop #4 met IHLIA
29 maart 2022

Van gentrificatie en sociaal-economische polarisatie in buurten tot het in kaart brengen van de verborgen queer-geschiedenis in de straten van Amsterdam. Blik terug op de vierde workshop met IHLIA, de erfgoedorganisatie in Nederland die beschikt over de grootste LGBTQIA+ archiefcollectie in Europa.

Terugblik Workshop #3 Sandberg Instituut
10 februari 2022

Op 10 februari 2022 deelden studenten van het Sandberg Instituut bij Fabulous Future in de Scheldebuurt hoe zij zich als internationale studenten de stad Amsterdam inbeelden.

Terugblik Workshop #2 met We Sell Reality
21 december 2021

Tijdens de tweede workshop kwam kunstcollectief We Sell Reality samen bij kunst- en cultuurplatform Framer Framed in Amsterdam Oostpoort, om hun ervaringen en perceptie van de stad Amsterdam te cartograferen. Vrijwel iedereen in de groep is hier gekomen als vluchteling en beschikt nog steeds niet over de nodige documenten om zich officieel Nederlands staatsburger te mogen noemen.

Terugblik Workshop #1 met Radio Voorwaarts
8 december 2021

De eerste workshop voor de Subjectieve Atlas van Amsterdam is een feit! Op woensdag 8 december 2021 komen tien deelnemers op uitnodiging van kunstcollectief Radio Voorwaarts samen in het voormalig gekraakte pand Vrankrijk aan de Spuistraat om Amsterdam op een expliciet subjectieve manier in kaart te brengen.

Terugblik Kick-off weekend Subjectieve Atlas van Amsterdam
22 en 23 oktober 2021

Op vrijdag 22 en zaterdag 23 oktober 2021 vond de kick-off plaats van de Subjectieve Atlas van Amsterdam. Lees meer over dit weekend vol uitwisselingen en kijk de Kick-off vanuit Pakhuis de Zwijger terug!

Livecast Kick-off Subjectieve Atlas van Amsterdam vanuit Pakhuis de Zwijger

De Subjectieve Atlas van Amsterdam wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Website by HOAX Amsterdam