De Subjectieve Atlas van Amsterdam

26.03.21 Anne Vera Veen

Al jarenlang verzamelt Arcam beschrijvingen van nieuwe architectuurprojecten in de online Architectuurgids. Deze gids is samengesteld door experts en bevat architectuurhistorische en architectonische beschrijvingen van gebouwen in Amsterdam.

Anno 2021 beseft Arcam dat, naast intrinsieke architectonische kenmerken, ook de sociale context waarin de gebouwde omgeving zich bevindt en de persoonlijke verhalen waar het de achtergrond van vormt, van belang zijn. Met De Subjectieve Atlas van Amsterdam wil Arcam de focus verschuiven van expert knowledge naar een meerstemmige verzameling verhalen, om zo recht te doen aan de verschillende persoonlijke ervaringen van de diverse bewoners en gebruikers die Amsterdam rijk is.

 

De afbeeldingen zijn afkomstig van NONSCANDINAVIA die architectuurstudenten toegang geeft tot gratis, high-res png afbeeldingen die diversiteit in al zijn vormen reflecteert.

Toolkit

In 2021 ontwikkelt Arcam een toolkit om deze verhalen te verzamelen. Deze Subjectieve Atlas wordt, in tegenstelling tot een encyclopedische opsomming van projecten, opgebouwd uit een netwerk van verhalen en ervaringen, gelinkt aan locaties.

Denk mee!

Wil je graag meedenken over dit project? Stuur een mailtje naar Programmamaker Anne Vera Veen.

Subjectieve Atlas van Amsterdam wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie