Deze nieuwe gebouwen misten jullie in de top 10!

Aanvulling Amsterdamse gebouwen om naar uit te kijken in 2022

19.01.22 Femke Gerritsma

Met een scherpe selectie van tien Amsterdamse gebouwen waar we naar uitkijken in 2022 en zo’n 100 projecten die jaarlijks worden opgeleverd, missen we natuurlijk 90% van de nieuwbouw. Maar met behulp van jullie input hebben we een mooie aanvulling gemaakt op gebouwen die komend jaar worden opgeleverd. Maak kennis met zes zeer uiteenlopende woningbouwprojecten.

1 - De Warren

De gemeente Amsterdam wil dat in 2040 10% van de Amsterdamse woningvoorraad als wooncoöperatie is uitgevoerd. Dat betekent dat over 20 jaar ongeveer 50.000 huurwoningen zijn (om)gebouwd met nieuwe vormen van eigendom en zeggenschap. Oftewel: evenveel woningen als nu in Amsterdam-Noord staan. Of vier keer IJburg. (zie ook Arcam’s Architect in Residence Raumplan)

De enthousiaste groep van Wooncoöperatie De Warren zet als eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam haar kennis en ervaring in om een wooncoöperatie te realiseren op Centrumeiland met 16 sociale– en 20 middelhuurwoningen.  Van kleine studio’s en starterswoningen tot gezinswoningen, in combinatie met veel gemeenschappelijke ruimtes, naar ontwerp van Natrufied Architecture. Bijzonder detail wordt de collectieve woonzaal waar je van beneden tot boven kunt kijken en die als een soort open, houten kathedraal het hele gebouw met elkaar verbindt.

De kavel waarop De Warren haar project bouwt, moet energieneutraal en rainproof zijn, en de woongroep heeft daar nog eens 7 pijlers van de circulaire economie aan toegevoegd. Eind november zagen ze de eerste vier muren verrijzen. Over een klein jaar volgt het eindresultaat.

2 - Jonas

In de winter van 2017/2018 toonde Arcam de vier inzendingen van Neutelings Riedijk, SeARCH, MVRDV en Orange Architects voor kavel 42A, een prominente plek aan de haven van IJburg. De opgave voor kavel 42A was om een stoer en krachtig compositorisch geheel te realiseren met een overtuigende identiteit. In de zomer van 2017 werd bekend dat Orange Architects uit Rotterdam de tender voor de kavel had gewonnen met het ontwerp ‘Jonas‘, in samenwerking met Site urban development, ABT, Felixx landscape architects en Floor Ziegler.

Het staat voor avontuur en intimiteit, maar ook voor beschutting, geborgenheid en behagelijkheid in een ‘groot lichaam’.

Waar de jury vooral van onder de indruk was, is dat Jonas IJburg niet alleen een nieuw gebouw schenkt, maar dat het ook een nieuwe sensatie creëert: een gevoel van onderdak, warmte, interieur en tact, met hout en een open haard als drager. Jonas refereert aan de legende ‘Jonas en de Walvis’. Het staat voor avontuur en intimiteit, maar ook voor beschutting, geborgenheid en behagelijkheid in een ‘groot lichaam’. Het gebouw geeft vorm aan de thema’s op de locatie; water, kade en maritiem ambacht. Daarmee is Jonas de beste oplossing voor IJburg en kan het de cultuur ervan verrijken.

3- ODE

Met uitzicht op het Oosterdok vanaf Arcam, zien we de skyline van het Oosterdokseiland langzaam veranderen door de komst van ODE. Op de plek waar ooit het iconische Post CS-gebouw stond, wordt naar ontwerp van UNStudio het nieuwe, internationale hoofdkantoor van Booking.com gebouwd. Verantwoordelijk voor het interieur zijn UNStudio samen met HofmanDujardin. Het complex neemt maar liefst een derde van het hele eiland in beslag. Naast kantoorruimte voor vierduizend medewerkers voor Booking.com inclusief opleidingscentrum, komen er 42 appartementen, horeca en een fietsenstalling met 2.500 plekken. Booking.com wil hier een ware ‘techcampus’ creëren. De oplevering loopt een beetje uit, want we hadden deze ook al opgenomen in ons rijtje ’20 gebouwen om naar uit te kijken in 2020′.

4 - Drie keer MVSA

Architectenbureau MVSA, gevestigd in hun ‘eigen’ FLOW aan de Moersmanskkade, verwacht niet minder dan drie projecten in Amsterdam op te leveren in 2022. Gebouwen van het bureau van Roberto Meyer vind je door de hele stad, en zo ook deze drie projecten.

Appartementencomplexen Valerius en De Hoogh in Oud-Zuid en Citadel in Nieuw-West. De locatie van deze laatste is bijzonder. Citadel, een appartementengebouw voor het middensegment, is namelijk gesitueerd tegenover het beroemde complex van ‘zaagtandwoningen’ van de prominente naoorlogse architect Frans van Gool. De blokken eengezinswoningen, gebouwd in 1959, hebben een experimentele plattegrond: de gevels vormen een zigzaglijn waardoor een zaagtandpatroon ontstaat. Het was het blauwe lijstwerk op hun daken dat de wijk zijn bijnaam Blue Band gaf, naar de verpakking van het Nederlandse margarinemerk.

Aangezien het hele Blue Band-dorp sinds 2008 een beschermd monument is, was het ontwerp voor de nieuwbouw erop gericht de context te respecteren en tegelijkertijd een eigentijdse draai aan de wijk te geven. In plaats van een hoogbouwproject, dat hier onhandig zou hebben gestaan, koos MVSA voor een middelhoog project dat de bestaande woningen niet in de schaduw zou stellen. Ze hebben ook ingespeeld op het zaagtandthema met een opvallende gevel van zigzaggende witte balkons voor het appartementengebouw.

5 – The Hub

Stadsdeel Nieuw-West groeit de komende jaren uit tot ruim 200.000 inwoners, het hoogste aantal van Amsterdam. En in het centrum van Nieuw-West vind je het Osdorpplein, dat vernieuwd wordt tot een compleet en aantrekkelijk centrum.

Momenteel is de bouw van The Hub in volle gang. Dit project vormt de verbindende schakel van het bestaande winkelcentrum naar de grootschalige uitbreiding aan de zuidzijde. Het blok bestaat uit verschillende bouwdelen met diverse hoogtes en elk met een eigen identiteit. Zo ontstaat het karakter van een organisch gegroeid stadshart met een historische gelaagdheid en menselijke schaal, aldus Dittmar architecten. Het project combineert 57 bestaande woningen uit de jaren tachtig, het Stadsloket, een Stadskantoor, winkelruimtes, horeca en 93 nieuwe woningen voor diverse doelgroepen.

Om de volgende fase van de vernieuwing mogelijk te maken, werkt de gemeente aan een investeringsbesluit en een stedenbouwkundig plan voor de tweede fase van vernieuwingen en herinrichting. Er komen meer woningen, winkels, horeca en vrijetijdsvoorzieningen. Net als plekken om te recreëren en te ontspannen. Zo is één van de vele plannen in fase 2 een nieuw gebouw voor theater de Meervaart, en niet zonder commotie.

De bouw van Haut
6 – Haut

Ook Haut werd genoemd als reactie op onze oproep, maar de eerste bewoners van het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, hebben de sleutels al aan het eind van van 2021 ontvangen! De oplevering van de kantoren staan op de rol voor dit jaar, dus in dat opzicht past de woontoren ook in dit rijtje.

Het gaat om een 73 meter hoog appartementengebouw in het Amstelkwartier van ontwikkelaar Lingotto, naar ontwerp van Team V Architectuur in samenwerking met Arup. De houtconstructie is gekozen vanwege het duurzame karakter: kooldioxide wordt opgeslagen in de crosslaminaatconstructie. De toepassing van CLT-panelen voor grote delen van de hoofdconstructie en het gebruik van energieopwekkende gevels maken HAUT tot een prototype van duurzame en innovatieve architectuur. HAUT staat voor ‘haute couture’, architectuur op maat: de houten structuur maakt het gebouwontwerp flexibel, waardoor eerste kopers mede-opdrachtgevers kunnen zijn die grote invloed hebben op de inrichting van hun appartement.

 

Website by HOAX Amsterdam