AAP 2024 – Duurzaam werken in de stad

Drie kantoorgebouwen, met verschillende opvattingen over duurzaamheid

04.04.24

19:30
Pakhuis de Zwijger

In 2024 reikt Arcam voor de 17e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan.

In aanloop naar de Uitreiking op 25 april in De Duif spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de architecten, opdrachtgevers en juryleden van de AAP 2024. De tien nominaties zijn thematisch verdeeld over drie avonden.

De eerste avond staan Alliander Westpoort (De Zwarte Hond), Zandkasteel (Max van Huut i.s.m. a/d Amstel architecten) en Tripolis-Park (MVRDV) centraal. In 2024 reiken we de de publieksprijs voor de tiende keer uit. Met enkele eerdere publieksjuryleden blikken we terug op hun ervaringen

Daarnaast is er een Alternatieve AAP, waarin we aandacht besteden aan tien bestaande gebouwen die in 2023 een rol hebben gespeeld in het debat over de stad.

Programma en sprekers
  • 19.30 uur Welkom door Indira van ’t Klooster (Directeur Arcam)
  • 19.35 uur Drie architecten aan het woord: Erik Roerdink (De Zwarte Hond), Max van Huut (zelfstandig architect, eerst: Alberts & van Huut) en Gijs Rikken (MVRDV)
  • 20.05 uur Aftellen Alternatieve AAP (9, 8 en 7) met Michelle Gulickx (Landmassa) en Elke Uitentuis (We Sell Reality)
  • Opdrachtgevers in gesprek met Indira van ’t Klooster: Rob Hoek (Alliander), Sjoerd Lycklama (Flow Development), Robert Kohsiek (Wonam)
  • 20.30 uur 10 jaar Publieksjury in gesprek met Indira van ’t Klooster: Enes Dedeić (General Counsel Suitsupply, Publieksjurylid 2020), Desiree Schneider (coach, Publieksjurylid 2020) en Jasper Nagtzaam (Environment Manager, Publieksjurylid 2017)
  • 20.45 uur Vragen uit de zaal
  • 21:00 uur Einde
Praktische info

Sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

AAP 2024 – Duurzaam werken in de stad
Datum: 4 april 2024
Tijd: 19.30 uur
Locatie: IJzaal, Pakhuis de Zwijger
Adres: Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
RSVP: verplicht via dezwijger.nl

Toegankelijkheid:
Pakhuis de Zwijger is rolstoeltoegankelijk. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via onze lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via zalen@dezwijger.nl.

Ook zijn dichtbij Pakhuis De Zwijger parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.

Over de projecten:

Zandkasteel
Max van Huut i.s.m. a/d Amstel architecten, in opdracht van Wonam, Zadelhoff

Het Zandkasteel, het voormalige hoofdkantoor van ING aan het Bijlmerplein, werd in 1987 ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut. Ruim 30 jaar later transformeert Max van Huut, in samenwerking met a/d Amstel architecten, het kantoorgebouw tot een plek om te wonen, te werken, te vergaderen en te ontmoeten.

Alliander Westpoort
De Zwarte Hond, de Urbanisten; Alliander

Midden in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is het nieuwe regiokantoor Westpoort van Alliander gerealiseerd. Dit complex langs de A5 is ontworpen door De Zwarte Hond. Na de verhuizing van Alliander naar deze nieuwe locatie wordt de oude locatie aan de Spaklerweg herontwikkeld tot woongebied.

Tripolis-Park
MVRDV, Delta Vormgroep; Flow Development

Het Tripolis-complex aan de A10, ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck, is onder leiding van Flow Development getransformeerd tot eigentijds kantoorcomplex. De bestaande torens werden behouden, en een nieuw kantoorgebouw van 11 verdiepingen werd toegevoegd naar ontwerp van MVRDV.

 

De AAP 2024 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Website by HOAX Amsterdam