Expo OBA Oosterdok: Subjectieve Atlas van Amsterdam

Wie is Amsterdam echt?

08.09—
30.11.23

08:00—20:00
OBA Oosterdok

De publicatie Subjectieve Atlas van Amsterdam gaat op reis. Tussen 8 september en 29 oktober 2023 bezoek je in OBA Oosterdok een kleine, gratis expo met bijzondere kaarten uit de atlas.

De mensen die beleid maken voor en ontwerpen aan de stad zijn bovengemiddeld vaak wit, theoretisch opgeleid, heteroseksueel en man. Dat reflecteert niet de diversiteit aan mensen die Amsterdam rijk is. In de Subjectieve Atlas vertellen Amsterdammers die niet automatisch gehoord of gezien worden hoe zij hun stad beleven. Zo ontstaat een veel diverser beeld van waar mensen behoefte aan hebben in hun stad.

Waterhappertjes

Wie de kaarten en filmpjes bekijkt, ziet een stad die lang niet altijd toegankelijk, betaalbaar of veilig is. De stad is letterlijk onbegaanbaar voor Eric Groot Kormelink, die in zijn elektrische rolstoel van zijn huis naar zijn werk probeert te komen. De kaart van Mahmoud laat zien dat veel plekken niet toegankelijk zijn voor Amsterdammers zonder verblijfsvergunning of geld. Teferi benadrukt het belang van publieke waterhappertjes in de stad, omdat toegankelijk drinkwater niet voor iedereen beschikbaar is. De kaarten van Janfrans van Eerden en vreer geven weer dat veiligheid niet altijd vanzelfsprekend is voor de LHBTIQ+ gemeenschap. En wat valt Amsterdammers op? Ravi Blits verzamelt en hergebruik het elektronische afval in de stad. Anna Torres verwondert zich over de ontwikkelingen op de Wallen en Alexandra Rouppe van der Voort richt zich op de ontwikkelingen in haar eigen tuintje.

Bekijk de film en de kaarten in OBA Oosterdok en ontdek nog meer stemmen van Amsterdam. Samen vormen de kaarten een bundel van alledaagsheden, die soms leuk zijn, maar vaak ook schrijnend. Eigenlijk staat elke kaart voor veel meer dan één Amsterdammer: het zijn werkelijkheden van uiteenlopende mensen waar beleidsmakers en ontwerpers lang niet altijd oog voor hebben. De Subjectieve Atlas van Amsterdam moet bijdragen aan een stad die echt voor iedereen is.

Praktische info Oosterdok OBA

Data: van 8 september t/m 29 oktober 2023
Locatie: OBA Oosterdok
Adres: Oosterdokskade 143, 1011DL Amsterdam
Openingstijden: ma-vr van 08.00 – 22.00 uur en zat-zon van 10.00 – 20.00 uur
Entree: gratis
Toegankelijkheid:

  •  Lift of traplift verdieping
  •  Aangepast sanitair
  •  Rolstoeltoegankelijk
  •  Rolstoeldoorgankelijk
  •  Parkeervoorziening gehandicapten

Routebeschrijving:
OBA Oosterdok is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf de halte Amsterdam Centraal Station is het nog 10 minuten lopen. Volg de borden naar de Oosterdokskade als je met de auto komt. Je kunt onder andere parkeren in de Oosterdok-parking. Vanaf de garage is het slechts enkele minuten lopen naar de OBA. Kijk voor meer informatie op parkingcentrumoosterdok.nl. Onder OBA Oosterdok is een gratis overdekte fietsenstalling die plek biedt aan 2.500 fietsen. Je kan je fiets hier 24 uur per dag stallen en ophalen.

 

Koop de Subjectieve Atlas van Amsterdam

Koop nu de Subjective Atlas of Amsterdam gemakkelijk via de Arcam webshop.

Deze tentoonstelling is het resultaat van de samenwerking tussen Subjective Editions en Arcam

Website by HOAX Amsterdam