05.09.23
Wat is een meerkernige stad? Hoe doe je recht aan de verschillen tussen de kernen? Hoe definieer je die? Wat zijn voorbeelden uit het buitenland? Hoe wordt de meerkernige stad toegepast in Amsterdam? Deze vragen staan centraal in een Stadsgesprek met stedenbouwkundigen en hoogleraren bij Arcam op dinsdagavond 5 september 2023.
In de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 is een sprong gemaakt in het denken over Amsterdam als geheel en de betekenis van de verschillende stadsdelen ten opzichte van elkaar. De visie geeft een beeld van een stad die binnen haar fysieke grenzen mentaal groter is geworden. De Structuurvisie Amsterdam 2040 uit 2011 nam als perspectief de stad als een concentrisch en symmetrisch geheel, met een historische kern vanwaar uit alles in alle richtingen groeit: de stedelijke kwaliteit, de kracht van de economie en de radiale routes richting de omliggende wijken. De Omgevingsvisie gaat uit van een ruimtelijke opbouw van een stad die niet langer eenkernig, maar meerkernig is.
De verschillende gebieden in de stad ontwikkelen zich tot een complete stedelijke gebieden met een eigen karakter. Er is een rijk aanbod aan functies en voorzieningen voor mensen uit de gebieden zelf, voor mensen uit andere delen van de stad en zelf voor mensen die buiten Amsterdam wonen. Er is van alles te doen, in alle seizoenen. Werkgelegenheid, dagelijkse en (groot)stedelijke voorzieningen zijn in de buurt, je kunt er sporten, dansen, uit eten, naar school, ondernemen en studeren. Er is reuring en rust te vinden. Buurten en woningen zijn geschikt voor verschillende soorten mensen en huishoudens. De gebieden zijn goed verbonden, intern en met de rest van de stad.
Alle gebieden hebben stedelijke plekken, waar bekenden en onbekenden komen. Om te verblijven of als passant. In ieder gebied neemt de stedelijkheid verschillende vormen aan, door zijn bewoners, geschiedenis en specifieke stedenbouwkundige opzet.
Programma en sprekers
De avond begint met een verhaal van fotograaf Rufus van de Vries over zijn beeldende ontdekkingstocht door de stad. Tot en met 10 september 2023 toont De Vries een fotoreportage in Arcam over de meerkernige stad.
Gevolgd door een gesprek tussen:
- Flora Nycolaas, hoofdontwerper stedenbouw bij Ruimte en Duurzaamheid van de Gemeente Amsterdam. Maker van het stedenbouwkundig kader van de Omgevingsvisie Amsterdam 2050, waarin de meerkernige ontwikkeling een belangrijk ordenend principe is.
- Walter Manshanden, onderzoeker van economische ontwikkelingen van stedelijke regio’s en oprichter van het Netherlands Economic Observatory in Rotterdam.
-
Project Manager Projecting Brussels bij perspective.brussels.
- Jasper Nijveldt, partner en stedenbouwkundige bij Karres en Brands, ontwerpers van de transformatie van het Kopenick-gebied in Berlijn.
- Koos van Zanen, hoofdplanoloog Ruimte & Duurzaamheid Gemeente Amsterdam
Moderatie: Indira van ’t Klooster, Arcam
Praktische info
Datum: dinsdag 5 september 2023
Inloop en expo bekijken: 19.30 uur
Programma: 20.00 – 21.30 uur
Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Reserveren: vol! alle plaatsen zijn gereserveerd.
Toegankelijkheid: Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.