Out of Office – Amsterdamse maquettes op reis 

Zomertentoonstelling 2023

21.07—
10.09.23

Arcam

Deze zomer toveren we de galerie van Arcam om tot kantoortuin! Een selectie van 37 maquettes van Amsterdamse projecten, veelal nog in aanbouw, reizen van de kantoren van architecten en opdrachtgevers naar een nieuwe kantoorsetting met bureautafels, bureaulampen, post-its, planten en archiefkasten. Zet je eigen Out of Office aan en kom naar de grote maquette-tentoonstelling, te zien vanaf 21 juli t/m 10 september 2023 bij Arcam.

Foto’s van de opening door Maarten Nauw

Amsterdam verdicht binnen de stadsgrenzen. Het overgrote deel van de maquettes toont de transformatie van voormalige industrie- en bedrijven- en sportterreinen naar nieuwe woon-werkbuurten. In lijn met het meerkernenbeleid van de stad krijgen gebieden zoals Sloterdijk, Oostenburg, Buiksloterham en Zuidas een eigen karakter. Wonen, werken, winkelen en recreëren worden hier binnen hoogstedelijke complexen gemengd.

De maquettes van een fietsenstalling en warmteoverdrachtstation laten zien dat bij verdichting en verduurzaming ook nieuwe infrastructuur hoort. Daarnaast wordt het gebruik van hout als duurzaam bouwmateriaal steeds zichtbaarder in de stad, zoals te zien is in de maquettes van HAUT, Stories en Wooncoöperatie De Warren. Tot slot tonen we maquettes op de schaal van de stedenbouw zoals buurtmaquettes van de Schimmelstraat en de Klaprozenbuurt, en gebiedsmaquettes van Sloterdijk Stationskwartier en Zuidasdok.

De tentoonstelling ‘Out of Office – Amsterdamse maquettes op reis’, maakt de ontwikkeling van de hedendaagse architectuur tastbaar. De maquettes zijn kleine kunstwerken op zich. Van gedetailleerde en delicate presentatiemaquettes, robuustere maquettes voor participatie met de buurt tot 3D-geprinte maquettes die je mag aanraken. Enkele proefstukjes van gevelmaterialen halen de gebouwen dichter naar de realiteit. Verdeeld over alle stadsdelen van Amsterdam geven de 37 schaalmodellen een goed beeld van Amsterdam in beweging.

Foto-expositie Rufus de Vries: veelvormige stedelijkheid

Fotograaf Rufus de Vries is op zoek gegaan naar de veelvormigheid en eigenheid van de meerkernige stad. De fotoreportage van deze zoektocht is gelijktijdig met ‘Out of Office’ te zien bij Arcam van 21 juli t/m 10 september 2023, met een stadsgesprek op 5 september.

Website by HOAX Amsterdam