Grijs, groener, groenst

04.11.23—
24.03.24

Arcam

Opdrachtgevers en ontwerpers zeggen vaak dat hun gebouwen ‘groen’ zijn. Hoe meten ze dat? Wanneer is een gebouw groen? In deze selectie van Amsterdamse projecten uit de Groene architectuurgids van Amsterdam 2000-2025 zoekt Arcam een antwoord op die vraag.

 

Met meetbare begrippen zoals energieprestatie (EPC/BENG) en circulariteit (MAT1 en MPG) zijn de gebouwen te vergelijken. Voor niet-woongebouwen is er de BREEAM-score. Minder meetbare begrippen, zoals natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit, zijn wel onderdeel van het puntensysteem in gemeentelijke tenders, dus die hebben we ook bekeken.

De gemeente Amsterdam hanteert ambitieuze minimumwaarden. Opdrachtgevers en ontwerpers zuchten regelmatig onder de steeds hogere stapeling van eisen en wijzen op de grenzen aan die ambities: in tijd, kosten, maar ook leefbaarheid. Er is discussie over de vraag hoe/of duurzaamheid op het niveau van enkele kavels kan worden opgelost. En of de criteria in de tenders automatisch de meest optimale gebouwen opleveren. Immers, er is geen beloning voor innovatie op aspecten waarop geen punten kunnen worden gescoord. Maar als we naar deze tien gebouwen kijken, zien we dat die strenge uitvraag wel tot innovatie leidt.

In deze tentoonstelling is te zien hoe de leefomgeving verandert, en letterlijk en figuurlijk vergroent. De gebouwen worden (economisch) duurder, maar leveren maatschappelijk meer op, materialen veranderen, en gevels krijgen nieuwe functies. Dus, al ziet groene architectuur er soms best grijs uit, toch wordt de stad groener, zuiniger, adaptiever en slimmer.

Praktische info

Grijs, groener, groenst
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Data: 4 november 2023 tot 24 maart 2024
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

Toegangsprijzen Arcam (alle tentoonstellingen inbegrepen):
Volwassenen: € 4,00
Studenten: € 2,00
Stadspashouders Groene stip: gratis
Entree 0-12 jaar: € 0,00
Entree 12-18 jaar: € 0,00
Entree begeleider bezoeker met beperking: € 0,00
Entree met I Amsterdam City Card: €0,00

Toegankelijkheid:
Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.

 

 

Met bijdragen van

AM, Bastiaan Jongerius Architecten, Benthem Crouwel Architects, de Architekten Cie., Korth Tielens Architecten, Marcel Lok_Architect, Mecanoo, Orange Architects, Paul de Ruiter Architects, Ronald Janssen Architecten, SeARCH, Studioninedots

Website by HOAX Amsterdam