Hervertellingen – Bouwen met de buurt

29.03—
26.05.24

Arcam

De tentoonstelling ‘Hervertellingen – Bouwen met de buurt’ toont vijf nieuwbouwprojecten in Nieuw-West, Noord en Zuidoost waar niet alleen voor, maar ook mét de buurt wordt ontworpen en gebouwd: Wooncoöperatie De Bundel en de Wildemanbuurt (Nieuw-West), Renovatie Geldershoofd & Gravestein en Beheercoöperatie Vreeswijkpad (Zuidoost) en SAMPLE (Noord).

De tentoonstelling is te bezoeken van 29 maart t/m 30 juni 2024.
Kom ook naar de feestelijke opening op donderdagmiddag 28 maart om 17.00 uur. Aanmelden gewenst.

Tot 2050 worden in Amsterdam 150.000 nieuwe woningen gebouwd. Daarnaast is er een grote verduurzamingsopgave van bestaande woningbouw en het wegwerken van achterstallig onderhoud in sociale huurwoningen. Al die opgaven liggen hoofdzakelijk in Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Precies in die stadsdelen zien we ook de meeste bewonersprotesten ontstaan.

Hervertellingen

Arcam zoekt in het jaarprogramma ‘Hervertellingen‘ naar ontwerpvormen waarin de architect in dienst kan staan van de gebruikers en bewoners in Nieuw-West, Zuidoost en Noord, om vastgelopen participatieprocessen te verbeteren. We leggen architectuurgeschiedenis (de gebouwde stad), sociale geschiedenis (woonbeleving en woonprotest) en verhalen van de geleefde stad (mondelinge geschiedenis) over elkaar heen, met het doel om een nieuw gesprek tussen bewoners, ontwerpers en opdrachtgevers tot stand te brengen.

Eerder dit jaar onderzochten we in vijf bijeenkomsten wat die werkwijze kan opleveren. Elke avond vertelde een architect over een actueel project in ontwikkeling, hoe dat zich verhoudt tot de woon- en architectuurgeschiedenis, en hoe de samenwerking tussen architect en (toekomstige) bewoners verloopt. Deze tentoonstelling toont de vijf nieuwbouwprojecten waar niet alleen voor maar ook mét de buurt wordt ontworpen en gebouwd.

Praktische info

Hervertellingen – Bouwen met de buurt
Locatie: Arcam, Prins Hendrikkade 600
Data: 29 maart t/m 26 mei 2024
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

Toegangsprijzen Arcam (alle tentoonstellingen inbegrepen):
Volwassenen: € 4,00
Studenten: € 2,00
Stadspashouders Groene stip: gratis
Entree 0-18 jaar: € 0,00
Entree begeleider bezoeker met beperking: € 0,00
Entree met I Amsterdam City Card: €0,00

Toegankelijkheid:
Arcam is rolstoeltoegankelijk. Alle verdiepingen zijn bereikbaar via onze lift en er is een aangepast toilet op de begane grond. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via arcam@arcam.nl.

Met bijdragen van

DOOR architecten, Open Kaart, Space&Matter, Team-W, Time to Access, Verdedig Noord

Website by HOAX Amsterdam