Winterlezingen 2024: Bouwen op woongeschiedenis

Een hervertelling over architectuur en wonen in Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost

30.01—
05.03.24

Amsterdam

Sinds 2014 organiseert Arcam jaarlijks een reeks Winterlezingen in de maanden januari en februari over actuele thema’s binnen de architectuur in Amsterdam en omgeving.

In 2024 bieden de Winterlezingen een nieuwe kijk op de architectuur- en woongeschiedenis van Amsterdam Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Arcam organiseert vijf dinsdagavonden waarin historici, architecten en bewoners verbanden leggen tussen de architectuurgeschiedenis, actuele woonprotesten en nieuwbouwprojecten.

Elke lezing behandelt de woon- en architectuurgeschiedenis van één van deze stadsdelen. We bespreken hoe historisch woon- en spreidingsbeleid zichtbaar wordt in de demografische samenstelling van de stadsdelen, en op Amsterdam als geheel.

 

We belichten historische woonprotesten, zoals de kraak van de Gliphoeveflat, de protesten op het August Allebéplein en de opstand van de bewoners in Atatürk. We duiken in de geschiedenis van sloop- en nieuwbouw. En we verkennen de historische en hedendaagse samenwerking tussen bewoners, architecten en de gemeente.

Elke avond vertelt een architect over een actueel project (in ontwikkeling), hoe dat zich verhoudt tot de woon- en architectuurgeschiedenis, en hoe de samenwerking tussen architect en (toekomstige) bewoners verloopt. Denk aan woon- en beheercoöperaties en sloop-nieuwbouwprojecten. Ook bewoners zelf zijn aanwezig. Na elke lezing is er ruimte voor alle aanwezigen en sprekers om samen in gesprek te gaan.

 

Programma en data

Alle lezingen zijn op een andere locatie in de stadsdelen zelf.

Winterlezing #1 Een hervertelling van woongeschiedenis in Nieuw-West
Dinsdagavond 30 januari | 20.00 – 21.30 uur | bij Ru Paré
Sprekers: Sophia Holst (architect en onderzoeker), Tayfun Balçik (historicus en journalist), Mira Nekova (mede-oprichter van Time to Access en architect van De Bundel)

Winterlezing #2 Een hervertelling van woon- en protestgeschiedenis in Zuidoost
Dinsdagavond 6 februari | 20.00 – 21.30 uur | bij NoLIMIT
Sprekers: Wouter Pocornie (architect en onderzoeker), Kim Hooiveld (architect DOOR architecten)

Winterlezing #3 Een hervertelling van woon- en protestgeschiedenis in Noord
Dinsdagavond 13 februari | 20.00 – 21.30 uur | bij Buurthuis de Bol
Sprekers: Ahmed Emin Batman (multidisciplinaire kunstenaar, content creator en aspirant-architect), Isanne Damen (architectuurhistorica, programmamaker Arcam), Tjeerd Haccou (architect en mede-oprichter van Space&Matter)

Winterlezing #4 Een hervertelling van bouwen met de buurt in Amsterdam en Zuidoost
Dinsdagavond 27 februari | 20.00 – 21.30 uur | bij De Drie Stromen Kerk
Sprekers: Tim Verlaan (stadshistoricus en universitair docent bij de Universiteit van Amsterdam), Aldert Bergstra (onderzoeker bij de Ombudsman Metropool Amsterdam), Jurrian Arnold (stedenbouwkundige en mede-oprichter van Open Kaart)

Winterlezing #5 Een hervertelling van stedelijke vernieuwing in Nieuw-West
Dinsdagavond 5 maart | 20.00 – 21.30 uur | Bij The Beach for Creative Innovation
Sprekers: Eric van der Kooij (stedenbouwkundige), Ahmed Oueld Hadj (architect en oprichter van Dutch Architect)

 

Praktische info en tickets

Alle lezingen zijn op een andere locatie in de stadsdelen zelf. De locatie staat vermeld per lezing hierboven en het adres vind je op de evenementpagina zelf.

Tijd: inloop 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, einde 21.30 uur
Gratis koffie en thee tijdens inloop

Toegankelijkheid: Heb je extra ondersteuning (zoals een gebarentolk) nodig om een Winterlezing bij te wonen, bel of mail dan naar Arcam via 020 620 48 78 of arcam@arcam.nl

Tickets per lezing:
€ 15,- Regulier
€ 7,50 Student
€ 7,50 Buurtbewoners: bewoners met bepaalde postcodes, zie evenementpagina
€ 0,- Doneer wat je kan: Arcam wil haar evenementen voor iedereen toegankelijk maken. Ben je niet in staat om het volledige bedrag te betalen, doneer dan een bedrag naar keuze (zie stap 3 bij het kopen van je ticket).

Tickets zijn hier verkrijgbaar en via de ticketbutton rechtsboven aan de pagina

 

 

Met financiële steun van Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BPD Cultuurfonds en alle Arcam-sponsors

Website by HOAX Amsterdam